Ga naar Content

Koe van boer Mathijs (22) bevalt: jij mag nu haar naam kiezen

De koe van boer Mathijs uit Uitgeest is gisteravond bevallen van een meisje. Na een klein halfuurtje persen kwam het dier ter wereld. Hoewel de bevalling vlekkeloos verliep, ontbreekt er nog één ding: een naam. "NH-lezers mogen stemmen of het Chantal, Carla of Caroline wordt?"

Boer Mathijs krijgt kalf - NH Nieuws

Mathijs van de Lageweg uit Uitgeest is misschien wel de populairste boer uit de IJmond. De jonge ondernemer droomde van kleins af aan al van het boerenleven en gaat sinds een paar jaar die droom achterna. "Het is hard werken en even minder bier drinken", zegt hij lachend.

Maar dat lijkt hem niets te schelen. Met zijn innovatieve ideeën en visie, waarin duurzaamheid, harmonie met de natuur en diervriendelijkheid hoog in het vaandel staan, bouwt hij stapje voor stapje aan zijn geheel eigen ecosysteem. "Uiteindelijk wil ik fruitbomen, notenbomen en varkens om de grond te ploegen. Zo kun je bij mij allemaal lokale producten kopen."

"Ik heb al eens een kalf een naam met de letter a gegeven, en een met de letter b. Nu is de c aan de beurt"

Mathijs Lageweg, boer

Uitbreiding

Momenteel verkoopt hij met zijn melktap rauwe melk aan de Rijksstraatweg en kakelverse eieren afkomstig van zijn mobiele kippenkar. Maar omdat de zaken goed gaan, is uitbreiding wenselijk. "Zolang er vraag is vanuit de omgeving, wil ik groeien, maar ik ga niet verkopen aan een melkfabriek."

En bij uitbreiding horen natuurlijk ook kalfjes. Gisteravond beviel koe Anita van haar kleintje. Voor Mathijs inmiddels niets nieuws meer. Het is de zevende bevalling die hij meemaakt. Met een klein beetje hulp komt het jong snel ter wereld. Trots kijkt hij naar het beestje. "Het is toch weer gelukt."

Stemmen op naam

Maar over een naam heeft hij nog niet nagedacht. Alhoewel: "Ik heb al eens een kalf een naam met de letter a gegeven, en een met de letter b. Nu is de c aan de beurt. Chantal, Carla of Caroline? Mensen mogen stemmen wat het wordt!'"

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]