Ga naar Content

Melkboer Matthijs (20) heeft slechts vier koeien: "Kies bewust voor kleinschaligheid"

Hij heeft een melktap aan de weg en 'slechts' vier koeien op het weiland. Matthijs van de Lageweg (20) uit Uitgeest is wars van expansiedrift en kiest bewust voor kleinschaligheid. “Of het lukt, zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar ik doe het wel op mijn manier. Het is iedere dag een feestje om hier te zijn.”

Matthijs (20) boer van de toekomst? "Ik hoop het met vier koeien en melktap te kunnen rooien" - NH Nieuws

Het is 6.45 uur in de ochtend als Matthijs van de Lageweg zijn knalrode trekker in het weiland aan de Rijksstraatweg in Heemskerk parkeert, pal naast zijn gehuurde koe Janneke. Ondanks de plensbui, spat het enthousiasme er vanaf als hij haar op het open weiland aan het melken is.

Of hij een boer van de toekomst is? "Ik onderscheid me omdat ik vanuit de natuur probeer te werken. Om een voorbeeld te geven: er drinkt daar een pasgeboren kalfje bij zijn moeder, dat zie je bij kostenefficiënte bedrijven lang niet altijd. Ik kies heel bewust voor kleinschaligheid." 

Die kleinschaligheid betekent ook dat zijn melk niet terug te vinden is in het schap bij de supermarkt. "Langs de weg bij mijn opa en oma heb ik een melktap in een overdekt huisje neergezet. Op die manier probeer ik de melk te verkopen aan de mensen uit de buurt. Dat kost 1,50 euro per liter, exclusief een glazen fles. En dat loopt als een trein. Ook doordat de mensen met contactloos pinnen de melk kunnen afrekenen. Een flinke investering was het, maar de kosten kan ik er nu wel uithalen."

Matthijs is bij zijn dieren zichtbaar in zijn element - Foto: Dennis Mantz / NH Nieuws

Het landje in Heemskerk - waar de koeien op grazen - is eigendom van zijn familie, die het hobbymatig gebruikten. Zijn opa, oma, oom en vader helpen hem als dat kan. Zoals deze week bij het ter wereld helpen van een kalfje. "Dat doen we dan echt samen. Ze gunnen me mijn succes, maar blijven dus ook betrokken bij alles wat ik doe."

Buurt

Als hij zijn studie aan de landbouwschool in Dronten heeft afgerond, dan hoopt hij ook tijd te vinden om de buurtbewoners te betrekken bij het boerenleven. "Het liefst rond een knisperend kampvuur op het land vertellen over de natuur, het boerenleven en de liefde voor zijn dieren. "Dat is de manier zoals ik het wil doen. En dan zullen we wel zien wat de toekomst gaat brengen."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]