Ga naar Content

Gevecht tegen woontoren op grens Naarden en Huizen gaat door: tegenstanders naar Raad van State

De strijd tegen een hoge woontoren op de grens van Naarden en Huizen lijkt nog niet gestreden: natuurbelangenvereniging Vrienden van het Gooi stapt naar de Raad van State. De vereniging vreest dat er - na het afketsen van de veelbesproken 'groene barbapapa' - alsnog hoogbouw komt om het stuk grond. 

Foto: NH Media / Sjoerd Stoop

De rechter keurde het onlangs het ontwerp voor de tientallen meters hoge woontoren 'de groene barbapapa' af omdat het niet voldeed aan het bestemmingsplan. Toch was er voor tegenstanders niet alleen maar reden tot juichen: de rechtbank oordeelde dat er wel degelijk hoogbouw mag komen op het stuk grond op de grens van Naarden en Huizen, vlak aan de Driftweg. 

Dat kan met een 'trucje'. Volgens het bestemmingsplan mag er gebouwd worden op een bouwvlak van 25 bij 35 meter. Daarnaast staat vastgelegd dat de dakgoot op 6,5 meter hoogte moet komen en dat er een dakhelling van 60 graden gehanteerd moet worden. 

Maar over de daadwerkelijke hoogte van het gebouw is niets vastgelegd, oordeelt ook de rechtbank. Het heeft er voor gezorgd dat projectontwikkelaar Jerry Goossens een verbeterd ontwerp heeft gemaakt dat volgens hem voldoet aan de normen. 

Lees ook

Goossens stelt tot zeker zestig meter hoog te mogen bouwen, maar zijn nieuwe ontwerp gaat uit van zo'n 35 meter hoog. Toch zitten de tegenstanders ook daar niet op te wachten. 

Raad van State

De Vrienden van het Gooi stapt naar de Raad van State omdat ze ook het nieuwe plan - ook al is het nog een schets - te groot vinden. Bovendien doet het te veel afbreuk aan de omliggende natuur omdat het boven de bomen uittorent. 

De hoop is dat de Raad van State een stelligere uitspraak doet over de bouwhoogte. Wanneer de zaak behandeld wordt, is nog onduidelijk.