Ga naar Content

Amstelveense maandenlang zwaar mishandeld door partner voor ogen van kinderen

'Een langdurig horrorscenario', zo noemt het Openbaar Ministerie (OM) het zware geweld waar een Amstelveense vrouw maandenlang onder gebukt ging. Haar grote liefde Wilco H. (41) deed haar dit aan. De situatie bereikte op 1 oktober vorig jaar een dieptepunt toen hij haar bijna doodstak in haar woning aan de Punter. Het OM eiste vanmiddag 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen H. 

Steekpartij en achtervolging de Punter in Amstelveen - Foto: VLN Nieuws

De man, die zelf in Amsterdam-Noord woont, bekende vandaag tijdens een urenlange zitting tegenover de rechtbank van Amsterdam dat hij zijn vriendin tussen 15 juli en 1 oktober vorig jaar meerdere keren zwaar heeft mishandeld.

H. had twaalf jaar lang een relatie met het slachtoffer. Samen kregen ze twee kinderen. De vrouw heeft daarnaast twee oudere kinderen uit een eerdere relatie. Al haar kinderen waren vaker getuige van het huiselijk geweld. De 11-jarige dochter van het stel probeerde meestal in te grijpen om haar moeder te beschermen. Zij belde op 1 oktober dan ook 112.

Vleesvork

Het gezin is die dag nog naar de kinderboerderij geweest. Als de kinderen 's nachts in bed liggen, gaat het mis. De 11-jarige dochter verklaart later dat ze haar ouders ruzie hoort maken en gaat voor de zekerheid op de trap zitten luisteren. "Morgenochtend ga je dood. Ik ga je vermoorden", hoorde ze haar vader tegen haar moeder zeggen.

Als het meisje spullen hoort vallen, snelt ze naar beneden waar ze haar moeder op de grond aantreft terwijl haar vader op haar insteekt met een mes. "Hij zei dat ik naar boven moest gaan, maar dat deed ik niet", gaat de verklaring van het meisje verder. In plaats daarvan probeert ze haar vader te laten stoppen door hem met onder andere een vleesvork te steken.

"Ik hoorde dat mijn moeder mijn vader smeekte om te stoppen"

11-jarige dochter

Het helpt niet. "Ik hoorde dat mijn moeder mijn vader smeekte om te stoppen. Ze zei: 'je maakt me nu écht dood.'" Het meisje belt via een app die haar moeder op haar telefoon heeft geïnstalleerd 112. Dat indringende belletje laat de rechtbank tijdens de zitting horen. “Mijn vader valt mijn moeder aan. Kom nu! Er is overal bloed." Daarna klinkt gegil. Het blijkt dat H. op dat moment het huis weer binnenkomt. Haar moeder is dan al naar de buren gevlucht. 

Daarna gaat hij ervandoor en wordt na een wilde achtervolging op de A7 klemgereden en gearresteerd in Purmerend. De politie stelt vast dat H. die avond te veel alcohol heeft gedronken en vloeibare speed heeft gebruikt. In zijn auto en de woning in Amstelveen wordt een groot geldbedrag en duur horloge gevonden. Het OM denkt dan ook dat H. zich ook nog schuldig heeft gemaakt aan witwassen.

Obsessie

De ruzie die vooraf ging aan de steekpartij ging over vermeend overspel. Dat was voor H. telkens de reden om zijn vriendin te mishandelen. "Hij dacht dat ik was vreemdgegaan en dat werd een obsessie. Sinds drie jaar werd hij stalkerig, bezitterig en achterdochtig. Hij heeft zelfs een tracker onder mijn auto geplaatst", verklaarde het slachtoffer tegenover de politie. 

Omdat H. ook een lieve kant heeft, bleef ze toch bij hem. "Ze maakte alles ook kleiner om overeind te blijven voor haar kinderen", zegt advocaat Richard Korver vandaag namens de verdachte tegen de rechtbank. De Amstelveense was zelf niet bij de zitting aanwezig. 

Mishandeling prostituee

H's arrestatie in het najaar van 2023 maakt een eind aan de lange periode van zwaar huiselijk geweld. Die begint op de dag dat hij vrijkomt na een gevangenisstraf die hij kreeg opgelegd voor de mishandeling van een prostituee. "Ik was blij dat hij vrijkwam en dacht dat we een nieuwe start zouden maken, maar kon mijn zin niet eens afmaken", schreef het slachtoffer in een notitie op haar telefoon over de snelheid waarmee het misging. 

Tijdens een ruzie in de auto die dag loopt ze een grote snee van wang tot oor op. "Het bloed spoot eruit en ik moest mijn gezicht bij elkaar houden", zei ze daarover. De snee zou zijn veroorzaakt door een gebroken glazen flesje of mes. Volgens H. ging het om een ongeluk, maar de officier vindt dat totaal ongeloofwaardig. 

"Hij wilde iedere dag seks, terwijl ik met open wonden op bed lag"

Slachtoffer

Nog geen twee weken later, op de verjaardag van hun 11-jarige dochter, gaat het opnieuw flink mis. Er ontstaat die 27 juli weer ruzie over vermeend overspel. "Ik moest zeggen met wie ik vreemdging. Hij heeft me toen de hele nacht gemarteld." Het slachtoffer houdt hier zo'n zestig snij- en steekwonden aan over. 

De dagen daarna moet ze volgens haar verklaring in de slaapkamer blijven en haar verwondingen voor de kinderen verbergen. "Hij wilde iedere dag seks, terwijl ik met open wonden op bed lag. Mijn lip lag ook open, maar ik moest hem toch pijpen", zegt ze over die dagen. H. ontkent dat het geweld zo lang duurde. 

Bewusteloos

Op 5 augustus komt het huiselijk geweld voor het eerst in beeld bij Veilig Thuis en de gemeente Amstelveen. H. wurgt zijn vriendin die dag tot ze bewusteloos raakt. Weer grijpt de 11-jarige dochter in. Uiteindelijk weet de vrouw in lingerie naar buiten te rennen en zoekt hulp bij een voorbijganger.

Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen verbiedt H. naar aanleiding van die mishandeling om nog een voet in het huis aan De Punter te zetten. Verder heeft zijn daad weinig gevolgen voor hem, omdat het slachtoffer geen aangifte doet. Zowel de rechtbank als het OM zegt tijdens de zitting verbaasd te zijn dat de politie H. toen niet heeft opgepakt. 

Pistool in mond

Een paar dagen voor de steekpartij op 1 oktober gaat H. opnieuw de fout in als hij een vuurwapen tegen het hoofd van zijn vriendin zet. Ze verklaart daarover: "Ik zei tegen hem: 'ik wil niet meer. Zet hem [red. het vuurwapen] maar in mijn mond, maar zorg dat mijn gezicht intact blijft zodat ik mooi begraven kan worden."

H. zegt tijdens de zitting dat hij totaal de weg kwijt was als hij zijn vriendin mishandelde. Alcohol en drugs speelden daar volgens hem een grote rol in. Achteraf vond hij het telkens 'bizar' hoe erg hij zijn vriendin weer had toegetakeld. Het OM stelt naar aanleiding van een psychologisch rapport dat H. kampt met meerdere psychische stoornissen en verminderd toerekeningsvatbaar is.

"Het was haar geliefde die haar dit allemaal aandeed"

Advocaat Richard Korver

Naast de gevangenisstraf en tbs-behandeling eist het OM een fikse schadevergoeding. Advocaat Korver vindt het belangrijk dat ook de kinderen, en dan met name de 11-jarige dochter, financieel worden gecompenseerd voor het trauma dat zij door hun eigen vader hebben opgelopen. 

Zowel Korver als de officier vragen de rechtbank om bij de bepaling van de hoogte van de straf zwaar mee te wegen dat het om een mislukte poging tot femicide (vrouwenmoord) gaat. "Het was haar geliefde die haar dit allemaal aandeed", benadrukt Korver de impact van het geweld op het slachtoffer. 

Zij is momenteel in behandeling voor PTSS en heeft veel littekens, waarvan één grote in haar gezicht. "Ik ben als een gescheurd canvas. Dat kan je wel weer aan elkaar naaien, maar het wordt nooit meer een schilderij", spreekt Korver de woorden van zijn cliënt uit. De rechtbank doet uitspraak op 3 april.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]