Ga naar Content

Sluiting Brownies & Downies maakt verdrietig: Purmerenders willen restaurant redden

Het lijkt op een gewone sluiting van een restaurant, maar voor de werknemers van Brownies & Downies uit Purmerend is het alsof 'hun wereld instort'. Eind juni sluit de zaak waar het personeel voor het overgrote deel bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking. Met een petitie hopen veel Purmerenders het tij nog te keren. "M'n hart huilt", benadrukt ondertekenaar Monika.

Brownies&downieS in Purmerend sluit de deuren - Foto: aangeleverd

Ze weten het nog maar een week, maar sindsdien zijn de cliënten die werken voor Brownies & Downies in Purmerend in shock. "De tranen stonden in z'n ogen", vertelt Monika, die er nog snel is gaan dineren. "M'n hart huilt."

Aangeslagen door het nieuws

De zoon van de beste vriendin van Monika werkt in het restaurant. Ze trekt veel met het gezin op. "De hele sprankeling is uit zijn ogen", zegt ze over de jongeman. Hij werkt al zo'n drie jaar voor Brownies & Downies. "Hij vindt het zo fantastisch daar en is zo ontzettend gegroeid. Hij is heel erg aangeslagen door het nieuws."

Het restaurant dat is gevestigd op de begane grond van woon- en zorgflat Heel Europa is volgens de Prinsenstichting verliesgevend en moet plaatsmaken voor een bredere buurtvoorziening.

“Het besluit om Brownies & Downies te sluiten was niet makkelijk. Wij kunnen ons goed voorstellen dat niet iedereen zich direct kan vinden in de keus die wij hebben gemaakt. Wij streven echter naar een gevarieerder dagbestedingsaanbod waarmee we op een positieve manier bijdragen aan het vergroten van de participatie en inclusie in de wijk. We zijn in gesprek met andere zorg- en welzijnsorganisaties en de gemeente om dit verder vorm te geven en verwachten hier op korte termijn meer over te kunnen vertellen”, aldus Ruud Piera, directeur Prinsenstichting.

De vriendin van Monika wil haar verhaal alleen anoniem vertellen, omdat ze bang is dat het anders gevolgen heeft voor haar zoon. "We zijn heel boos", zegt ze over de situatie. "De gemeente heeft dingen besloten." Volgens de moeder is het een geldkwestie. "Er is gewoon een tekort. Dat heeft met de zorg te maken. Alles wordt duurder."

Voor haar zoon is de situatie 'verschrikkelijk'. "Zijn wereld stort in. Hij werkt er met zoveel plezier. Hij gaat er met zoveel energie in." Vanwege zijn verstandelijke beperking kan hij niet overal zomaar aan de slag. "De sluiting heeft zo'n bizarre impact op de cliënten en begeleider", vult vriendin Monika aan. "Ze werken er met zo veel passie en heel hard."

Uitdagende dagbesteding

De jongeman wil niks anders. Monika: "Er zijn dagbestedingsplekken, maar dan gaan ze zes stappen terugzetten." Het werk in het restaurant is uitdagend voor ze en Monika vindt het werken in een buurthuis niet vergelijkbaar is. 

Naast het werk, gaat het ook om de sociale contacten en structuur. "Ik zie straks mijn vrienden niet meer", zegt haar zoons vriendin verdrietig. "Ze zijn gebaat bij routine en duidelijke afspraken", legt Monika uit.

Petitie

Een andere locatie van Brownies & Downies is volgens Monika geen optie, want die 'zijn veel te ver weg voor ze'. Ze hoopt dan ook, samen met veel andere Purmerenders, dat er toch een doorstart komt op een andere locatie binnen de gemeente. 

De petitie is op dit moment meer dan 1.100 keer ondertekend. "Ik hoop dat er een ondernemer is die een pand heeft die ze kunnen gebruiken", zegt Monika hoopvol.

Lees ook