Ga naar Content

Ernstig zieke Lex (42) krijgt hulp van 'zijn' blazersensemble: "We gaan ervoor"

Lex Bak loopt al een tijd rond met een zeldzame vorm van kanker. De musicus kan in Amerika behandeld worden, maar de kosten daarvan zijn torenhoog. Om hem te helpen organiseert 'zijn' Noord-Hollands Blazers Ensemble komende zondag een benefietconcert, zodat zijn inzamelingsactie weer een duw krijgt. "Hij is nog steeds de lieve Lex die fijn met ons musiceert, en dat willen we zo houden", zegt fluitist Rieneke Weber. "Ook natuurlijk voor zijn gezin. Jeetje, met twee jonge kinderen. We gaan ervoor."

Ensemble steunt zieke dirigent Lex (42) met benefietconcert - NH

"Dit is een beetje 'mijn' ensemble", grijnst Lex in de pauze van de laatste repetitie in het Zwethuis in Schermerhorn. "Het is mijn schuld dat we dit hebben opgericht." Dat gebeurde in 2011 nadat hij hulp kreeg bij een afstudeerconcert voor zijn studie. Dertien jaar later zijn er maar een paar wisselingen in het ensemble, maar is de kern nog intact.  

Het is speciaal om zoiets met elkaar te delen, zegt klarinettist Nienke de Jong. "En dan heb je ook sterk het gevoel dat je hier wat voor wil doen."

Spullen verkopen en sponsorlopen

Lex is er dankbaar voor. Het benefietconcert is zeker niet de eerste die voor hem wordt georganiseerd. Twee jaar terug was NH bij de repetitie van een soortgelijk benefietconcert. "Er zijn vanuit veel verschillende hoeken allerlei initiatieven", aldus Lex.

"Mensen die tweedehands spullen verkopen en de opbrengst doneren. Er gaat in mei kennissen een wandeltocht doen in Spanje, die maken er ook een sponsorloop van. Ontzettend mooi en hartverwarmend dat mensen dat doen voor je."

Tekst loopt door onder de foto.

Dirigent Lex Bak voor 'zijn' Noord-Hollands Blazers Ensemble - Foto: NH

Er is liefst 300.000 euro nodig voor de behandeling. Op het moment van schrijven staat de teller op 116.500 euro. De situatie van Lex is op dit moment stabiel, maar dat kan ieder moment veranderen.

Hoe houd je dit vol? Hoe blijf je positief?  

Lex denkt even na. "De statistieken zijn niet mals, daar word je niet vrolijk van. Zeker in de beginperiode drukt dat zwaar. Maar ik ben altijd al een bezig persoon geweest. Grenzen verleggen, kijken wat lukt en wat ik kan doen. Mijn vrouw en ik hebben op een gegeven moment tegen elkaar gezegd: 'blijven we in een soort afwachtstand totdat het klaar is? Of gaan we gewoon het leven oppakken?'"

"Dat is natuurlijk een heel proces geweest, dat snap je wel, maar dat is wat we gedaan hebben. En niet op een hoekje in de bank blijven zitten, maar dóórgaan. Met het dirigeren kan ik lang niet meer doen wat ik deed – dat is fysiek een te grote belasting – maar ik kan er dus nog wel mee bezig zijn. Ons leven is wel heel anders – het is niet een normaal gemiddeld leven – maar we leven gewoon ons leven en dat is heel fijn."

Het concert is komende zondag om 11.00 uur in cultureel centrum Onder de Linden in Middenbeemster. Doneren kan via deze link.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]