Ga naar Content
Gooi

Musici regelen benefietconcerten voor doodzieke dirigent: "Dit is hartverwarmend"

25 maart 2022, 08.02 uur
Door: Rachel Morssink · Foto:

Een groep musici is hard aan het repeteren voor een benefietconcert aanstaande zondag in Eemnes. Het doel: geld inzamelen voor dirigent Lex Bak (40), die aan een zeldzame vorm van kanker lijdt.

"Er is 300.000 euro nodig voor behandeling en onderzoek in de VS. Daar dragen we graag een steentje aan bij," vertelt organisator Rob van den Bosch. Het verhaal van Lex gaat hem erg aan het hart. "Hij is nog zo jong en dan op deze manier kanker krijgen... Met een dochtertje van twee, dat gun je hem niet."

Dirigent en muziekdocent Lex Bak is een bekende in de muziekwereld. Nu hij ongeneeslijk ziek is, komen musici uit alle windstreken samen om hem te helpen. Bij Muziekvereniging Prinses Irene in Huizen, waar hij jarenlang het jeugdorkest dirigeerde, is het gelegenheidsorkest al wekenlang hard aan het repeteren.

Orkest zamelt geld in voor doodzieke dirigent - NH Nieuws

Ruim een jaar geleden werd er een tumor ontdekt bij Lex, die met zijn vrouw en dochtertje in Noordbeemster woont. Een operatie leverde hem een gedeeltelijke dwarslaesie op én slecht nieuws: de kanker bleek zeer kwaadaardig. "De situatie is op dit moment stabiel," vertelt Lex, die opnieuw moest leren lopen. "Maar zodra de tumor weer gaat groeien, kan het snel gaan."

In Nederland zijn er weinig mogelijkheden om dit type kanker te behandelen. Daarom is de vrouw van Lex, Sarina Bak-Hitzerd, een crowdfundingsactie gestart. "Ik heb het geluk dat zij een master oncologie heeft gedaan, ze heeft contact met artsen over de hele wereld om een oplossing te vinden," vertelt Lex.

De teller van de inzameling staat nu op 71.150 euro, het doel is 300.000 euro. Rob van den Bosch en Pieter Senden organiseren het concert om daaraan bij te dragen. "Het is mooi om te zien hoe de muziek verbindt," zegt Rob. "Iedereen werkt belangeloos mee. De muzikanten hebben zelfs geld betaald om mee te doen aan dit project."

"Als er nou een paar bekende voetballers komen, dan stroomt die crowdfunding zo vol!"

Ati lust

Ook zijn saxofoon-juf van vroeger meldde zich aan, als solist staat ze voor het orkest. "Daar hoefde ik niet lang over na te denken, dit doe ik graag voor Lex," zegt Ati Lust. "Ik weet nog hoe hij als jongetje van negen op les kwam. Hij oefende nooit, maar hij had talent, dus de lessen waren altijd leuk."

Dirigent Kees Kramer moedigt iedereen aan om te komen luisteren zondag. "Het wordt een fantastisch concert. De muziek is geweldig en de muzikanten zijn enthousiast en héél goed, dat wordt kippenvel. En met je kaartje steun je ook nog Lex in zijn strijd."

Als het aan Ati ligt, blijft het niet bij één concert. "Gewoon elke maand ergens een concert voor Lex, dat lijkt me een goed idee. "En als er nou ook nog een paar bekende voetballers komen, dan stroomt die crowdfunding zo vol!"

Ondanks zijn dwarslaesie dirigeert Lex een deel van het concert zelf. Hij is erg onder de indruk van alle inzet. "Het is hartverwarmend dat iedereen zich zo inzet. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor."

Ook in Heiloo (voorjaar) en Assendelft (3 april) zijn muziekgezelschappen bezig om benefietconcerten te organiseren voor Lex.

Het concert is zondag om 15.30 uur in Het Huis van Eemnes. Kaartjes kosten 15,- euro per stuk en dit bedrag komt ten goede aan de crowdfunding.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]