Ga naar Content

Tickets gekocht, maar niets ontvangen? Zó koop jij dit jaar veilig je festivalkaartje

"We zien deze periode van het jaar een toename in het aantal oplichtingszaken rondom festivaltickets", zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie. Het wordt mooi weer, festivalkaartjes worden tweedehands aangeboden en criminelen springen daar 'mooi' op in. Hoe zorg jij dit jaar ervoor dat je níet wordt opgelicht?

Ze werd voor ruim zevenhonderd euro opgelicht: de 25-jarige Kim uit Ursem die vanmorgen haar verhaal deed tegenover de camera van Bureau NH. De festivalfanaat 'dacht snel snel snel kaartjes te bemachtigen'. "Maar dat heeft mij de kop gekost." 

Lees hieronder haar verhaal:

Lees ook

"Goed vertrouwen kan niet altijd op het internet”, aldus de 25-jarige. En haar verhaal staat niet op zichzelf, ziet ook Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie. De internetfraude-expert ziet deze periode van het jaar een flinke toename van het aantal oplichtingszaken omtrent online aangeboden tickets.

"Het maakt niet uit naar welk festival je wilt: een fraudeur heeft altijd - zogenaamd natuurlijk - kaartjes tot zijn beschikking"

Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie

“Festivals, evenementen, concerten maar ook bijvoorbeeld toegangskaartjes voor de Efteling: het maakt niet uit naar welk festival of evenement je wilt. Een fraudeur heeft altijd - zogenaamd natuurlijk - die kaartjes tot zijn beschikking.” 

Daarom raadt de fraude-expert van de politie aan om je tickets te kopen bij een eerstelijnsverkoper, maar hij weet dat dit in de praktijk niet altijd kan. Vaak zijn kaartjes binnen enkele uren uitverkocht.

“Eerstelijns verkopers zou dus het mooiste zijn. En koop anders bij een veilige site, zoals TicketSwap. En als je echt iets koopt via Marktplaats, zorg dat je weet van wie je het koopt, ga bij die persoon langs en gebruik de kopersbescherming."

Ook de opgelichte Kim heeft haar Zwarte Cross-ticket uiteindelijk via Marktplaats bemachtigd, maar dan wel - zoals Van der Linden ook adviseert - door bij de koper thuis langs te gaan. "We gaan er dus evengoed heen!”, vertelt Kim dan ook met een big smile.

Dit zijn dé red flags

TicketSwap is één van de veiligste opties, maar toch maken fraudeurs ook daar misbruik van, vervolgt de internetoplichtingsexpert. “Zorg dat je altijd in de online omgeving van TicketSwap blijft”, is zijn gouden tip. En laat je niet door allerlei linkjes overrompelen, want op die manier proberen criminelen je naar andere onbetrouwbare sites te krijgen. 

Tekst gaat verder onder de video.

Dit zijn red flags bij het kopen van online tickets - NH Nieuws

En als de fraudeur dan tóch beetheeft, wat moet je doen als je erin getuind bent? "Doe echt altijd aangifte. Met ons onderzoek kunnen we dan misschien de dader opsporen én voorkom je wellicht dat anderen ook slachtoffer worden.

Uitzending Bureau NH

Dit verhaal zit vandaag om 17.10 uur in de uitzending van Bureau NH op tv.