Ajax uitgeschakeld in Europa door Aston Villa na ontluisterende nederlaag

Ajax is op keiharde wijze afgeschminkt in de uitwedstrijd tegen Aston Villa in de Conference League. Het werd in Birmingham 4-0 voor de thuisploeg, mede door een rode kaart voor Sivert Mannsverk. Pijnlijk genoeg was het wegsturen van een Ajacied al voor de derde Europese wedstrijd op rij.

Ajacieden Brian Brobbey en Benjamin Tahirovic balen na de harde nederlaag in Birmingham - Foto: ANP

In vergelijking met de eerdere wedstrijd tegen Villa in Amsterdam, was er één wijziging in de opstelling van Ajax. Josip Sutalo (geschorst in de heenwedstrijd) verving de geschorste Tristan Gooijer. Na een rustige openingsfase creëerde Villa in korte tijd een aantal grote kansen. Zo had Moussa Diaby de openingstreffer moeten maken. Hij deed alles goed en omspeelde Diant Ramaj, maar de doelman van Ajax zorgde met een tackle voor een onorthodoxe redding.

In de daaropvolgende corner kwam de 1-0 er alsnog. Ollie Watkins torende boven Ahmetcan Kaplan uit en kopte de bal in het doel. Het was sowieso niet de avond van de jonge Turkse verdediger. Hij moest zich in de eerste helft al laten wisselen. Zijn vervanger Chuba Akpom zorgde voor Ajax' grootste kans door Brian Brobbey (die weer in de basis begon) in stelling te brengen. Zijn schot werd echter van de lijn gehaald door Matty Cash.

Jordan Henderson krabt zich achter de oren na de pijnlijke nederlaag - Foto: Pro Shots / PA Images

Net zoals in de eerste helft hing het tweede doelpunt van Aston Villa in de lucht. Jhon Duran zorgde binnen een paar minuten voor twee grote kansen. Zijn eerste actie werd nog afgevlagd voor buitenspel en bij zijn tweede inzet was Ramaj eerder bij de bal. De VAR beoordeelde het moment nog even, maar zag er geen penalty in. Door een droge schuiver van Leon Bailey incasseerde Ajax alsnog de volgende dreun en leek uitschakeling erg dichtbij (2-0). Dat negatieve gevoel werd vijf minuten later nog meer bevestigd.

Sivert Mannsverk had voor de rust al geel gepakt en kreeg zijn tweede kaart gepresenteerd na vasthouden. Opvallend genoeg was het al de derde rode kaart in een Europese wedstrijd op rij voor Ajax. Josip Sutalo pakte rood in Noorwegen tegen Bodø/Glimt en Gooijer al in de heenwedstrijd. Duran strooide vervolgens nog meer zout in de wonden door op schitterende wijze de 3-0 te scoren. Dat kunstje herhaalde Diaby in de slotfase nogmaals (4-0).

Door de keiharde nederlaag van Ajax kan de focus weer op de competitie. Komende zondagmiddag is Sparta (16.45 uur) op Het Kasteel de eerstvolgende tegenstander. Dat duel kun je vanzelfsprekend live volgen tijdens onze radio-uitzending op NH Radio.

Opstelling Ajax: Ramaj; Rensch (Tahirovic/78), Sutalo (Gaaei/68), Kaplan (Akpom/39), Hato, Sosa; Henderson, Mannsverk, Taylor, Hlynsson; Brobbey