Ga naar Content

Oplossing gevonden: Texelaars staan na ziekenhuisopname ‘s nachts niet meer op straat

Noordwest Ziekenhuisgroep en de gemeente Texel hebben een oplossing gevonden voor inwoners van Texel die de boot naar huis niet meer kunnen halen na een laat ontslag van de spoedeisende hulp. Na een oproep van de Texelse Mariëlle meldden zich meer dan honderd Texelaars die ‘s nachts ook in de kou stonden in Den Helder en nergens naartoe konden. 

Het Noordwest Ziekenhuis waar Texelaars 's nachts na spoedeisende hulp kunnen verblijven - Foto: NH Nieuws/Eigen foto

De oplossing is gevonden in de familiekamers van het ziekenhuis in Den Helder. De kamers kunnen per direct worden ingezet. Deze kamers zijn oorspronkelijk gecreëerd voor ouders van kinderen die in het ziekenhuis liggen en voor de partners van vrouwen die op de afdeling kraam- en verloskunde verblijven.

Het gebeurt ongeveer 45 keer per jaar dat patiënten vanuit de spoedeisende hulp in de avond of nacht niet meer terug kunnen naar het eiland. De verwachting is dat bijna altijd een familiekamer beschikbaar zal zijn. Mochten de kamers toch bezet zijn, dan worden patiënten zoals gebruikelijk doorverwezen naar een nabijgelegen hotel en, mocht dat nodig zijn, voorzien van kleding. 

Mariëlle Hin: "Ik ben blij met deze uitkomst." - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

"Ik ben heel blij met deze uitkomst", zegt de Texelse Mariëlle Hin. "Dit had ik niet verwacht maar natuurlijk wel stiekem een beetje gehoopt." Zij riep in februari Texelaars via Facebook op die een vervelende ervaring hadden als ze 's nachts na een spoedopname het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder moesten verlaten. Want dan vaart er geen veerboot en moesten de eilanders acuut een onderkomen voor de nacht zoeken. 

Binnen een dag kreeg ze al meer dan honderd reacties. Mariëlle had zelf ook een soortgelijke ervaring gehad toen haar moeder met spoed moest worden opgenomen in het Noord West Ziekenhuis. Met een ambulance werd ze met de laatste boot naar het ziekenhuis in Den Helder gebracht, maar kon na ontslag niet meer terug naar huis. 

"Het is fijn dat de patiënten in het ziekenhuis kunnen blijven"

Texelse Mariëlle Hin

In een reactie liet het ziekenhuis eerder weten geen overnachting aan de eilanders aan te kunnen bieden. Maar na een gesprek van de bestuurders van Texel met het ziekenhuis is er nu toch een passende oplossing gevonden. "Het is ook fijn dat de patiënten in het ziekenhuis kunnen blijven", zegt Mariëlle. "Ze hoeven niet naar buiten om elders onderdak te vinden."

Ze verwacht dat er geen Texelaars meer in de kou hoeven te blijven. "Er zijn twee kamers in het ziekenhuis, dat moet voldoende zijn." Het ziekenhuis heeft haar persoonlijk geïnformeerd. "Dat vind ik ook heel netjes", zegt ze. "Ik heb op 27 maart nog een afspraak met de burgemeester. Het is heel goed om het over sommige dingen te hebben. Ook als ze goed zijn afgerond."

Lees ook