Ga naar Content

Kampeerders willen onderzoek naar nieuwe eigenaar Sandevoerde: gemeente zwijgt

De gemeente Zandvoort doet geen mededelingen over een eventueel onderzoek naar de integriteit van Kennemer Park BV. Dit bedrijf is de nieuwe eigenaar van camping Sandevoerde. Het bedrijf heeft de contracten met de kampeerders opgezegd, om er 260 chique chalets te kunnen bouwen.

Een volle raadzaal gisteravond met kampeerders van Sandevoerde - Foto: Elizabeth Stilma/NH Media

Vaste kampeerder Geert Sijtzema vroeg gisteravond tijdens de commissievergadering, namens de recreanten, naar de toeristische visie van wethouder Martijn Hendriks. De kampeerders willen dat er een bibob-onderzoek wordt ingesteld door de gemeente. 

Van deze 'wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur', ook wel bibob genoemd, kunnen lokale overheden gebruik maken om te voorkomen dat onbewust criminaliteit wordt gefaciliteerd.

20 miljoen euro

Sijtzema zei Kennemer Park daar niet van te beschuldigen, maar suggereerde dat een Bibob-onderzoek wel op zijn plaats zou zijn, om erachter te komen met wie de gemeente nu precies onderhandelt. Uit onderzoek zou namelijk zijn gebleken dat 20 miljoen euro het hoogste bedrag is dat ooit is betaald bij de overname van een kampeerplaats in Nederland.

Ook vindt hij het ondoorzichtig dat de nieuwe eigenaar een zogeheten trust company is, waar vijftig bedrijven onder hangen. "Met wie praten jullie?", vroeg hij Hendriks. "Wij kennen ze niet! Als je in Zandvoort een restaurantje wil beginnen, volgt een Bibob-onderzoek, maar als het om een camping gaat van 20 miljoen, dan kan het gewoon. Dat is heel bijzonder. Een Bibob-onderzoek is de morele plicht van de gemeente." 

AVG

Het antwoord op de vraag of de gemeente een onderzoek begint naar de eigenaar, die de familiecamping wil omvormen tot een luxe vakantiepark, valt onder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), zei Hendriks. "Daar doet de gemeente dus geen mededelingen over."      

Camping Sandevoerde met rechts het sportpark van The Zandvoort Boys in de jaren zestig van de vorige eeuw. - Foto: Noord-Hollands Archief

De commissievergadering was op de dag dat de Omgevingsdienst IJmond projectontwikkelaar 'Sandevoerde Ontwikkeling', dat namens Kennemer Park opereert, een aanlegvergunning verleende. Hierdoor kunnen voorbereidingen worden getroffen voor de aanleg van nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit en wegen.

Kampeerders en omwonenden, die overlast vrezen, zijn bang dat dit betekent dat de chalets er nu echt komen. "Want waarom sta je anders toe dat er voorbereidende werkzaamheden kunnen worden getroffen?", vragen zij zich af.  

"Bouwen zonder vergunning mag"

Een vergunning voor de bouw zelf is waarschijnlijk niet nodig, antwoordde Hendriks op een vraag van GroenLinks-raadslid Karim el Gebaly. "Chalets vallen in beginsel onder vergunningsvrij bouwen. Als de chalets binnen de maximale afmetingen blijven, kan het. Maar we houden toezicht en als blijkt dat de bouwer zich daar niet aan houdt, dan zullen we de bouw stilleggen."

Om te kunnen bouwen, moet 'Sandevoerde Ontwikkeling' nog wel andere vergunningen aanvragen. Zo zal de provincie Noord-Holland de stikstof-uitstoot toetsen voordat het toestemming geeft. Het terrein grenst aan een Natura 2000-gebied. De ontwikkelaar moet ook nog toestemming krijgen van het Hoogheemraadschap Rijnland, voordat ze beginnen met het uitgraven van een grote recreatieplas op het terrein.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]