Ga naar Content

Ton (92) herdenkt slachtoffers legionellaramp: "Had één van hen kunnen zijn"

Het is deze week 25 jaar geleden dat er zich een stille ramp voltrok tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Honderden bezoekers van de overdekte bloemenshow werden ernstig ziek van de legionellabacterie, 32 mensen stierven. Bij het herdenkingsmonument aan de Spoorsingel in Bovenkarspel werd vanmiddag door slachtoffers en nabestaanden stilgestaan bij deze ramp. 

Burgemeester Ronald Wortelboer legt samen met Diana Snijder en Nicolien van Oostveen van de Stichting Veteranenziekte een krans bij het monument - Foto: NH Media

De 92-jarige Ton van Doorn uit Heiloo is één van hen. Hij bezocht samen met familie de Westfriese Flora in 1999. Hij liep eigenlijk min of meer toevallig langs het bubbelbad dat uiteindelijk de brandhaard van de legionellabacterie was. Het bad was gevuld met water uit een brandslang die al een tijd niet gebruikt was. Ook had de standhouder geen chloor in het water gedaan. 

"Ik had een fles wijn gewonnen en dat was de reden dat ik naar de hal met de bubbelbaden liep", vertelt Ton aan NH. "Ik heb daar nog even staan kijken maar ik werd in eerste instantie niet ziek. Ik dacht nog dat ik geluk had gehad, maar na een paar dagen werd ik in één keer doodziek."

Ton lag uiteindelijk ruim een week in het ziekenhuis en moest vechten voor zijn leven. Voor hem is de herdenking in Bovenkarspel dan ook een verplichting: "Ik had één van hen kunnen zijn."

Bekijk hieronder het hele verhaal van Ton van Doorn:

Ton (92) herdenkt slachtoffers legionellaramp: "Had één van hen kunnen zijn" - NH Nieuws

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]