Ga naar Content
Een oudere man glimlachend voor een boekenplank vol boeken en stapels boeken en papieren.
IJmond

85-jarige Hans uit Beverwijk overspoeld met Baantjer-boeken na oproep

13 maart 2024, 07.10 uur · Aangepast 13 maart 2024, 15.40 uur
Door: Redactie · Foto: NH Media

De telefoon stond roodgloeiend in de studio van NH Radio na de oproep van Hans Wold (85) uit Beverwijk. Zijn wens: álle Baantjer-boeken verzamelen. Van heinde en verre stroomden de aanbiedingen toe. En nu is er goed nieuws te melden: "De verzameling is compleet, ik ben enorm blij!"

Wie van spannende verhalen houdt, is bij de boeken van schrijver Appie Baantjer aan het juiste adres. Een moord is elke keer aanleiding voor rechercheurs Vledder en De Cock (met Cee Oo Cee Kaa) om op onderzoek uit te gaan.

Hans leest de Baantjer-boeken graag, maar er zit nóg een verhaal achter zijn oproep. "Mijn broer werkte jarenlang bij het politiebureau in de Warmoesstraat in Amsterdam en hij kende Appie Baantjer ook goed", vertelt Hans. "Enige tijd geleden is mijn broer overleden. Aanleiding voor mij om de boeken nu eens van a tot z te gaan lezen."

"Ik heb de eerste dertig boeken al uit, het leest als een trein."

Hans Wold (85)

Dat betekende dat Hans maar liefst 94 delen met Baantjer-avonturen op zijn nachtkastje moest verzamelen. Hij schakelde de hulp in van NH Helpt en deed een oproep op de radio. In heel Noord-Holland speurden mensen hun boekenkast af om te helpen. Hans is dan wel al op leeftijd, maar hij reed eigenhandig de hele provincie door om overal de boeken op te halen. 

Met succes, want de verzameling is nu compleet. "Ik ben inmiddels hard aan het lezen", laat een blije Hans aan NH weten. "Ik heb de eerste dertig delen al uit. Dus: veel dank aan alle gulle gevers, ik ben overdonderd."

Het was nog even moeilijk om de meest recente boeken te vergaren. "Appie Baantjer schreef de boeken 1 tot en met 70, die hebben veel mensen dubbel door erfenissen", vertelt Hans. De boeken 71 tot en met 94 zijn geschreven door Peter Römer, de zoon van acteur Piet, die jarenlang de hoofdrol speelde in de televisieserie Baantjer. "De nieuwere boeken hadden nog niet veel mensen dubbel, maar uiteindelijk is het dus gelukt om alles compleet te krijgen", vertelt Hans.

Paar honderd boeken over

Omdat de donaties zó hard binnenstroomden - vooral van de oudere boeken dus - heeft Hans nu ook veel exemplaren dubbel. "Ik denk wel een paar honderd. Die geef ik graag aan NH, zodat jullie weer andere mensen blij kunnen maken", zegt Hans.

In de video hieronder doen NH Helpt presentatoren Isabella Prins en Rachel Morssink nu een keer zélf een oproep: Baantjer-boeken in de aanbieding.

Presentatoren Isabella en Rachel geven Baantjer-boeken weg - NH Nieuws

Heb jij interesse een paar kilo Baantjer-boeken? Reageer dan op het aanbod op nhhelpt.nl.

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug. 

 

Lees ook