Ga naar Content

Hoe Jan met huiskamerconcerten en crêpes zorgt voor verbinding in Sint Pancras

Muziek heeft altijd een centrale rol gespeeld in het leven van Jan Rovers (76) en zijn gezin. Als trombonist trad hij regelmatig op in meerdere ensembles, maar toen zijn vrouw Wil MS kreeg, kon ze niet meer mee naar zijn optredens. Daarom besloot Jan de optredens naar hun eigen woonkamer te verplaatsen. De concerten zijn een groot succes, ook omdat hij crêpes bakt voor de bezoekers. Via NH Helpt zocht hij naar meer crêpepannen. 

Hoe Jan Rovers met huiskamerconcerten en crêpes zorgt voor verbinding in Sint Pancras. - NH Nieuws

De huiskamerconcerten van Jan Rovers zijn inmiddels een begrip. Ze werden voor het eerst in 2005 georganiseerd in Stompetoren, waar het gezin destijds woonde. In 2018 verhuisden ze naar Sint Pancras. Jan heeft daar een nog grotere huiskamer én een grote tuin tot zijn beschikking. Hier komen elke maand zo'n 60 mensen samen om te genieten van verschillende optredens. Tot groot verdriet van Jan heeft Wil dit niet meer mogen meemaken.

Wil overleed in 2013 aan de gevolgen van MS. Toch zette Jan de concerten voort. "Wil stond hier helemaal achter", legt Jan uit aan June Hoogcarspel, die voor NH Helpt langs gaat in Sint Pancras. "Als je ziet hoe muziek hier verbindt, dan is het echt de moeite waard om mensen uit te nodigen om naar muziek te luisteren."

Tekst gaat door onder de foto 

Foto: NH Media

Voor Jan gaat het niet alleen om de muziek. Het idee dat mensen samenkomen en contact maken is voor hem misschien wel het belangrijkste onderdeel van de concerten die hij organiseert. "Na afloop zetten we hier een lange rij tafels neer en dan blijven hier zo'n vijfendertig mensen soep en crêpes eten. Dan begint de ontmoeting pas echt en komen de verhalen over vroeger en het leven op tafel", legt Jan uit.

Jan kan echter nog wel een paar crêpe-pannen gebruiken. Hij deed daarom een oproep in het radioprogramma van June: June tot Twee. En daar hebben enkele trouwe luisteraars gehoor aan gegeven. Zoals Nanny uit Alkmaar, die naar Sint Pancras is gereden om haar crêpe-pan aan Jan te overhandigen.

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.