Ga naar Content

Haarlem krijgt er een nieuwe wijk bij, met betaalbare woningen

Met honderd sociale huurwoningen in een grotendeels houten woontoren, begint Haarlem aan de bouw van een nieuwe woonwijk. Als alles meezit, gaat over een jaar de eerste paal de grond in van Oostpoort. Dat hele gebied rondom station Haarlem-Spaarnwoude is nu nog ruig, maar moet een mooie entree van de stad worden. 

Houten woontoren begin van nieuwe woonwijk Oostpoort in Haarlem - NH Nieuws / Geja Sikma

Ymere houdt op 25 april een informatiebijeenkomst over de plannen. De wijk Oostpoort komt tegen de wijk Parkwijk-Oost aan te liggen. Om zorgen over parkeren weg te nemen, worden ook de buren geïnformeerd over een half ondergrondse oplossing voor de auto's van de bewoners van de nieuwe woontoren. 

Betaalbaarheid sociale huurwoningen

Bij NH komen vaak reacties en vragen binnen over de betaalbaarheid van sociale huurwoningen. Daarom even de feiten op een rij over de nieuwe woonwijk: 

De eerste woontoren van Oostpoort wordt geheel gevuld met één- of tweepersoonswoningen van ongeveer vijftig vierkante meter. Daarvoor wordt een huur van 600 à 800 euro gevraagd. De maximale huur voor sociale huurwoningen is voor 2024 gesteld op 879,66 euro. 

Om in aanmerking te komen voor deze woningen mag het inkomen niet hoger zijn dan 47.699 euro per jaar voor een eenpersoonshuishouden of 52.671 voor een meerpersoonshuishouden. 

De maximale huurtoeslag voor alleenstaanden is 368 euro per maand. Voor samenwonenden is er maximaal 321 euro. 

Nieuwe sociale huurwoningen hebben volgens Ruben van de Spek van Ymere bovendien het voordeel dat ze heel duurzaam worden gebouwd en daardoor lagere energielasten kennen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]