Ga naar Content
Werknemers repareren of inspecteren een betonnen muur met meerdere ronde gaten.
West-Friesland

Oeverzwaluwwand weer klaar voor het voorjaar

10 maart 2024, 12.00 uur · Aangepast 10 maart 2024, 16.55 uur
Door: Sander Huisman · Foto: WEEFF

De oeverzwaluwwand in het Drachterveld bij Oosterblokker is deze week weer helemaal klaargemaakt voor het voorjaar. Halverwege april komt de oeverzwaluw terug uit het zuiden om in het waterbergingsgebied zijn nest te bouwen. Verslaggever Sander Huisman sprak met Douwe Greydanus en Tjalling James.

De betonnen muur met 108 gaten werd door een groep van ruim tien vrijwilligers ontdaan van de resten van nesten van vorig jaar. Gevuld met wadzand, is de steile wand weer helemaal strak zodat de groepsbroeder er weer zijn nest kan gaan graven. De vogel is honkvast. Niet alleen komen dezelfde beestjes terug naar het Drachterveld, hij weet zelfs precies hetzelfde gat te vinden om weer een nieuw nest in te graven.

Tekst gaat door onder de video.

Samen met het waterschap openden IVN West-Friesland en KNNV West-Friesland / Hoorn in 2017 de wand, waar meteen hetzelfde jaar al bijna alle ruim 100 gaten bezet waren. Voorheen zat de oeverzwaluw wel in hopen zand op boerenerven. 

Bij het IVN West-Friesland zijn enkele honderden vrijwilligers betrokken, waarvan zeker 60 leden zich actief inzetten voor onderhoud van het landschap. Naast de oeverzwaluwwand worden er op vele erven in West-Friesland wilgen geknot in het voorjaar. En vele gidsen geven voorlichting over natuur en duurzaamheid in de regio.

Onmogelijk voor ratten

De oeverzwaluw graaft zijn nest tot wel anderhalve meter diep in de grond. Door de steile wand is het onmogelijk voor bijvoorbeeld ratten om bij de nesten te komen. En door de grootte en diepte van de gaten komen ook vliegende roofdieren niet bij de jongen die dit voorjaar in de nesten zitten.

Blauwtong

De oeverzwaluw eet knutten en andere muggen in het gebied. Omdat vooral de knutjes bijdragen aan de verspreiding van blauwtong, zijn schapen blij met de oeverzwaluw. Voor mensen is het vooral een mooi gezicht om die oeverzwaluwen af en aan te zien vliegen dit voorjaar in het Drachterveld.

Lees ook