Ga naar Content

Drugsafval Spaarnwoude opgeruimd, tweede ontdekte dump in een dag tijd

De ontdekking van vaten met vermoedelijk drugsafval vanochtend in Spaarnwoude Park staat niet op zichzelf. Gisteren werden in het recreatiegebied ook al tientallen jerrycans met verdachte inhoud gevonden. 

Vondst drugsafval in recreatiegebied Spaarnwoude Park - Foto: Spaarnwoude Park

Dat zegt woordvoerder Jorinte Smits tegen NH. Net als de inhoud van de vanochtend ontdekte vaten is nog niet bekend wat er in de gisteren gevonden vaten (zie foto hierboven) zat, vertelt ze. "Ook hier wordt onderzoek naar gedaan, en naar de gesteldheid van de bodem."  

Duizendlitervat

Volgens de politie is het inmiddels 'zeer aannemelijk' dat de vondst van vanochtend om drugsafval gaat. "Het is een vloeistof die onder andere bij de productie van drugs overblijft", aldus een woordvoerder, die benadrukt dat dus nog niet vaststaat dat de vloeistof inderdaad uit een drugslab afkomstig is. 

De woordvoerder noemt de vondst van vanochtend 'vrij omvangrijk': "Het ging onder andere om een IBC-vat van duizend liter." Dergelijke vaten werden een paar weken geleden ook aangetroffen in een drugslab in Rijsenhout

Lees ook

Ook zijn meerdere 200 litervaten gevonden, vertelt de politiewoordvoerder: "Daarvan lekten er een paar." Onmiddellijk na de vondst werden hulpdiensten naar de vindplaats gestuurd om de omgeving af te zetten, en werd een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd om de grond te reinigen.

Grond afgevoerd

Die klus is inmiddels geklaard, aldus de woordvoerder. "De grond is afgegraven en afgevoerd en de afzetting is net opgeheven", vertelt ze rond de 15.30 uur aan NH. 

Als NH eerder op de dag een kijkje neemt op de dumpplek, is te zien hoe specialisten in beschermende pakken de vaten bergen. Behalve vaten blijkt dat er ook dozen zijn gedumpt.

Drugsafval gedumpt in Halfweg - NH Nieuws

Een omwonende met wie NH spreekt, vertelt dat er vaker drugs wordt aangetroffen. Soms nabij haar woning, andere keren verder het park in. "Het is weer dramatisch."  

Schering en inslag

Smits benadrukt dat dumpingen schering en inslag zijn in het recreatiegebied, al gaat het niet altijd om drugsafval. "Van tuinafval tot chemisch afval", omschrijft de woordvoerder de vondsten. In 2023 is er zestig keer afval gedumpt van maximaal twee kuub, en veertig keer afval tussen de twee en de vijf kuub.

Hoe vaak er vorig jaar drugsafval in het park is gedumpt, is niet bekend. "Maar elke dump is er eentje te veel voor het milieu", benadrukt de woordvoerder. Bovendien vormen de dumpingen een flinke kostenpost voor het recreatieschap. 

"Wat was het zalig geweest als we ze op heterdaad hadden kunnen pakken"

Politiewoordvoerder

"In sommige gevallen, wanneer de grond vervuild is, wordt er bodemonderzoek gedaan. Het saneren van de grond, dat zijn milieubelastende activiteiten, dan gaat het over tienduizenden euro’s. Tot dusver is het recreatieschap daar verantwoordelijk voor. Het zijn bedragen die anders besteed kunnen worden aan ontwikkeling en onderhoud van het groen."

De politie roept getuigen van verdachte situaties, waaronder verdacht gedrag rond bestelbussen op afgelegen plekken, altijd te melden. "Daarvoor kun je 112 bellen", aldus de woordvoerder. Gelet op de locatie van de dump van vanochtend, is de kans op getuigen groot. "Er had iemand met z'n hond kunnen lopen. Wat was het zalig geweest als we ze op heterdaad hadden kunnen pakken."  

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]