Ga naar Content

Buurt niet verbaasd over drugslab in loods: "Vaak dure auto's, maar gebeurde niet veel"

De vondst van een drugslab in Rijsenhout en de aanhouding van drie mannen maakt de tongen in het dorp los. "Eerst zag ik één politieauto voorbij komen", vertelt een buurtbewoner, "toen twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht. Dan weet je dat er echt iets aan de hand is." 

Drugslab Rijsenhout - NH Nieuws

De hulpdiensten werden vanochtend gealarmeerd vanwege een mogelijke brand op het terrein. "Dat bleek niet zo te zijn", vertelt een politiewoordvoerder aan een NH-correspondent ter plaatse. "Wel was er het vermoeden dat er mogelijk een drugslab in het pand aanwezig zou zijn." 

Omdat er behalve gevaarlijke stoffen ook mogelijk vuurwapengevaarlijke verdachten in het pand aanwezig waren, werd de hulp ingeroepen van een arrestatieteam. Gehuld in kogelwerende vesten en beschermd tegen eventuele giftige dampen trokken ze richting de loods. Daar sommeren ze de aanwezigen om naar buiten te komen. Op het erf worden vervolgens drie verdachten aangehouden.

Tekst gaat door onder de foto.

Arrestatieteam onderweg naar drugslab - Foto: NH Media

Het gaat om het erf aan Aalsmeerderweg 645. Onlangs vroeg ondernemer Simon Vroegindewei* (43) een vergunning aan bij de gemeente Haarlemmermeer om op dat adres een legale wietkwekerij neer te zetten. De wiet die hij daar wil kweken is bedoeld voor het experiment 'Gesloten Coffeeshopketen', waarmee Den Haag hoopt criminelen in de softdrugs-branche buitenspel te zetten. 

Zorgen buurtbewoners

Vorig jaar vertelde Vroegindewei NH dat hij plannen had voor een legale wietkwekerij aan de Aalsmeerderweg 685, waar kassen leegstaan. Toch zag hij daar vanwege gebrek aan draagvlak onder buurtbewoners van af. 

Die buren uitten onder meer hun zorgen over de aantrekkingskracht van de wiet op criminelen. En over sabotage, waaronder aanslagen of brandstichting. Want door het experiment zien criminelen hun markt slinken, is de gedachte. Onlangs diende hij een aanvraag in voor het perceel verderop aan de Aalsmeerderweg, bevestigt de woordvoerder van burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer. 

Lees ook

Zodra de hulpdiensten vanochtend het vermoeden krijgen dat het om een drugslab gaat, zetten de omgeving in een straal van honderd meter rond het perceel af. Dat betekent dat niet alleen de Aalsmeerderweg, maar ook de nabijgelegen Aarbergerweg werd afgesloten. Daar zit onder andere een milieustraat van afvalverwerker Meerlanden. Normaal gesproken is dat depot op zaterdag geopend, maar vanwege het politieonderzoek moest het dicht. 

"We vonden het al een raar zicht als we er langsreden", vertelt een medewerker voor de camera van NH. "Dus niet raar dat dit gebeurt."

"Er gebeurde niet veel en er stonden altijd dure auto's. Dus één en één is twee"

Buurtbewoner

Ook een buurtbewoner verbaast zich niet over de vondst. "Er gebeurde niet veel en er stonden altijd dure auto's. Dus één en één is twee", vertelt de man die liever anoniem blijft. Hij woont 600 meter verderop, in de buurt van de kassen op nummer 685, het terrein dat de legalewietkweker Vroegindewei tot voor kort op het oog had. 

Toen hij vanuit zijn woning de stoet politieauto's en andere hulpdiensten voorbij zag rijden, besloot hij poolshoogte te gaan nemen. "De politie vertelde me dat er een drugslab was gevonden. Op het terrein waar die kwekerij zou komen." 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Veel dorpsbewoners vermoeden een verband tussen de vondst van het drugslab en de komst van de legale wietkwekerij, laten meerdere Rijsenhouters NH weten. Toch is het nog te vroeg om die conclusie te trekken, benadrukt de woordvoerder van de burgemeester. "Dat wil niet zeggen dat er een verband is." 

'Geen huisnummer'

Ook Vroegindewei zelf ontkent een verband. "Wij hebben er niks mee te maken en distantiëren ons van dit soort acties", zegt hij tegen NH.  Hij bevestigt dat het lab op hetzelfde adres is gevonden als waar hij een legale wietkwekerij wil neerzetten. "Maar waar wij gaan bouwen is akkerland, waar nog niets staat." Eigenlijk gaat het om een ander perceel, claimt hij. "Maar ons perceel heeft nog geen huisnummer."  

Als in de loop van de dag wordt vastgesteld dat het daarwerkelijk om een drugslab ging, is het pand overgedragen aan de Landelijke Faciliteit Ontmantelen. "Zij doen eerst onderzoek", vertelt een politiewoordvoerder. Het gaat ogenschijnlijk om een forse hoeveelheid, erkent de woordvoerder. Het onderzoek van LFO zal moeten uitwijzen hoeveel het exact is en om welke drugs het gaat.

Groot drugslab ontmanteld aan Aalsmeerderweg in Rijsenhout - Foto: NH Media

*De naam Simon Vroegindewei is gefingeerd, omdat de kweker uit veiligheidsoverwegingen liever niet met echte naam in de publiciteit komt. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]