Ga naar Content

Stichting van Miranda en Ronald dreigt aan eigen succes ten onder te gaan

Het water staat aan de lippen van Miranda en Ronald Dekker uit Hoofddorp. Hun Stichting Prakkie Hoofddorp is zo populair dat hun huis elke dag vol staat met boodschappen. Al jaren trekken ze daarom aan de bel bij de gemeente, maar hulp blijft vooralsnog uit.

NH ging langs in het bomvolle huis van Miranda en Ronald - NH Nieuws

Al meer dan drie jaar zamelt Stichting Prakkie Hoofddorp boodschappen in voor Haarlemmermeerders die net niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar wel elke euro om moeten draaien om eten op tafel te krijgen. Inmiddels zijn er 180 gezinnen die (gedeeltelijk) op Prakkie vertrouwen om aan genoeg eten te komen.

Nobel werk dat veel mensen helpt, maar toch kijken oprichters Miranda en Ronald Dekker met enige weemoed terug naar hun leven voor Prakkie: "Als we er achteraf naar kijken, waren we er denk ik niet aan begonnen."

"Van levensgenot is weinig sprake meer"

Miranda Dekker, mede-oprichter van Prakkie

Dat heeft alles te maken met de impact die het werk heeft op hun privéleven. Hun huis staat tot de nok toe gevuld met kratten boodschappen. Volgens Miranda zijn het er inmiddels meer dan tweehonderd: "In de hal, in de woonkamer, ook op de bovenverdieping en in de achtertuin staan kratten. Van levensgenot is weinig sprake meer."

Die situatie duurt nu al jaren. In 2022 ging NH al eens langs bij het Hoofddorpse echtpaar. Sindsdien is de nood alleen maar hoger geworden. Meer monden te voeden, meer aanbieders van boodschappen en dus nog meer spullen om op te slaan. Hun huis is meer magazijn dan woning.

Tekst gaat verder onder de NH-reportage van twee jaar geleden

In 2022 ging NH al eens op bezoek bij Miranda en Ronald - NH Nieuws

Ze kunnen het niet over hun hart verkrijgen om mensen af te wijzen of te stoppen, maar lang houden ze het niet meer vol, vertelt Miranda: "Ik ben deze zomer al eens naar de grond gegaan tijdens het uitdelen van boodschappen. Dit gaat zo niet langer, we zijn helemaal op."

Daarom willen ze de stichting buitenshuis voortzetten, maar een ruimte vinden waar ze kunnen zitten blijkt volgens Miranda bijna onmogelijk te vinden: "We draaien op kleine donaties. Af en toe kunnen we wat extra's regelen voor onze mensen, maar een heel pand huren is haast ondenkbaar."

Om die reden vragen ze de gemeente al jaren of ze financieel bij zouden willen springen. Maar dat heeft tot op heden niks opgeleverd. De wethouder is op bezoek geweest en de gemeente heeft meerdere keren gezegd binnen een paar weken met ideeën te komen. Daarna hoorde Miranda en Ronald niks meer.

Gemeente snapt oproep Prakkie

De woordvoerder van de verantwoordelijke wethouder El Idrissi laat aan NH weten dat ze op dit moment geen vragen vanuit de pers kunnen beantwoorden. Dat komt omdat er vanuit de gemeenteraad vragen over de situatie van Prakkie Hoofddorp zijn gesteld. Die moeten eerst worden beantwoord. 

Twee weken geleden mocht de woordvoerder nog wel vragen van HC Nieuws beantwoorden: "We snappen hun oproep voor een pand zeker. Alleen hebben wij ook niet zomaar iets voor handen dat aan al hun wensen voldoet en past binnen de regels. Een oplossing vinden vraagt nog iets meer tijd en daarover zijn we met ze in overleg."

"Als wij geld zouden krijgen, komen er ook anderen met hun hand omhoog aanlopen"

Monique Siemeling-Tielman, MiniMagroep Hoofddorp

Iemand die ervaring heeft met het (proberen te) vragen van gemeentelijke subsidie is Monique Siemeling-Tielman. Zij runt samen met haar man de stichting MiniMagroep Hoofddorp en Omstreken: "Wij hebben acht jaar geleden al zo'n discussie gevoerd met de gemeente. Zij zeiden toen twee dingen: dat wij het zelf zijn begonnen en daarom zelf moeten onderhouden, en dat als wij geld zouden krijgen er ook anderen met hun hand omhoog aan zouden komen lopen."

Miranda vindt dat de gemeente de plicht heeft om 'hun mensen' te helpen: "Wij zijn natuurlijk deze stichting zelf begonnen, maar dat zoveel mensen ons opzoeken geeft toch aan dat de gemeente deze groep niet voldoende ondersteunt? Wij bieden ze een panklare optie aan om dat werk voor ze op te knappen, alleen moeten we er dan niet zelf aan onderdoor gaan."

Totdat de gemeente over de brug komt gaan Miranda en Ronald stoïcijns door, 'maar hoe lang het nog duurt voordat we omvallen, is maar de vraag.' 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]