Ga naar Content

Agressieve invasieve exoot zorgt voor overlast bij basisschool Hoofddorp

Een groep agressieve ganzen maakt de straten van de Hoofddorpse wijk Toolenburg onveilig. Ze vallen te pas en te onpas voorbijgangers aan, onder wie leerlingen van basisschool Tabitha aan de Femina Mullerstraat: "Hij vloog achter haar aan en zat op haar hoofd."

Agressieve nijlganzen terroriseren Hoofddorpse wijk - NH Nieuws

Om bij hun basisschool te komen, moeten veel leerlingen door het parkje naast de bushalte Toolenburg-Oost. Nu het broedseizoen is, wordt dat park geteisterd door nijlganzen die hun kroost beschermen. Een verslaggever van NH betrapt de ganzen op heterdaad terwijl ze een fietser en scooterrijder aanvallen. 

Een bezorgde ouder spoort in een lokale Facebookgroep buurtbewoners aan hun kinderen te waarschuwen voor de ganzen. Haar dochter werd afgelopen week aangevallen. "Hij vloog achter haar aan en zat op haar hoofd, best schrikken als je daar alleen fietst op weg naar school of huis". Net als veel andere leerlingen fietst haar dochter Esmee vaak door het parkje om bij basisschool Tabitha te komen.

De nijlgans is een invasieve exoot, wat betekent dat ze van nature niet in Nederland voorkomen. De vogel komt uit Afrika en is hier in het noorden en westen van het land en langs de grote rivieren te vinden. De soort is te herkennen aan een donkere vlek rondom het oog.

Tim Klazinga is directeur van basisschool Tabitha en de naastgelegen basisschool De Wilgen. Nadat hij had gehoord dat een aantal van zijn leerlingen waren aangevallen, schreef hij een mail aan de ouders. Daarin raadt hij aan het fietspad in het parkje zo veel mogelijk te mijden. "Als u een beetje aan de kant van de busbaan blijft en ze niet te veel aandacht geeft, gaat het normaal gesproken goed", schrijft hij in de mail. 

De gemeente Haarlemmermeer adviseert vooral niet achter de ganzen aan te lopen, bijvoorbeeld om ze te filmen. "Hierdoor worden ze alleen maar alerter en agressiever", vertelt een woordvoerder. Hij benadrukt dat de nijlgans van nature agressiever is dan andere soorten ganzen en zijn nest zeer goed beschermt.

Laks door waarschuwingsborden 

Om voorbijgangers te waarschuwen voor het agressieve gedrag van de vogels in het park, heeft de gemeente tijdens een eerder broedseizoen waarschuwingsborden geplaatst. Die borden zijn na het broedseizoen van vorig jaar blijven staan, waardoor mensen de waarschuwing minder serieus nemen. "Het lijkt nu altijd wel broedseizoen", zegt buurtbewoonster Mary. Zelf blijft ze uit de buurt van de ganzen wanneer ze met haar hond door het parkje loopt. 

De gemeente heeft vorige week aan de bewoners laten weten dat de borden dit jaar na het broedseizoen worden verwijderd. Vorig jaar heeft de gemeente een groep overlast gevende ganzen gevangen en naar Drenthe gebracht. De woordvoerder van de gemeente sluit niet uit dat de agressieve nijlganzen moeten worden verhuisd, maar daar is nu nog geen sprake van.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]