Ga naar Content

Dagjesmensen overbelasten Bloesempark, wormen en schimmels moeten uitkomst bieden

Honderden wormen en schimmels gingen gisteren in het Amstelveense Bloesempark de grond in voor een reddingsoperatie. De gezondheid van de vierhonderd kersenbloesembomen in het park gaat achteruit, omdat de grote stroom bezoekers de grond te zwaar belast.  

Wormen en schimmels redden Bloesempark - NH Nieuws

Door het grote aantal bezoekers is de bodem ingeklonken en verdicht. Projectleider Bos en Natuur van de gemeente Amsterdam Koos Koopman legt uit hoe dat kan: "We zitten op een oude zeebodem met veel klei en dat heeft de eigenschap dat het helemaal samenpakt als je het aandrukt. De vele bezoekers drukken met zijn allen de bodem aan, waardoor je een ondoordringbare laag krijgt."

"Als je in de zomer terugkomt, zie je dat de bomen veel sneller geel zijn dan andere bomen"

Koos Koopman - projectleider Bos en Natuur gemeente Amsterdam

De bloesem bloeit ieder jaar nog steeds even mooi, terwijl het proces al jaren aan de gang is. "Maar als je in de zomer terugkomt, zie je dat de bomen veel sneller geel zijn dan andere bomen. Ook zie je dat de kronen [het bladerdek, red.] niet helemaal dicht zijn. Er zitten gaten in", legt Koopman uit hoe je kan zien dat het toch echt niet goed gaat. 

De eerste bloesem van dit jaar laat zich al voorzichtig zien. Later deze maand kunnen bezoekers weer genieten van een roze bloemenzee als alle vierhonderd Japanse kersenbomen in bloei staan.

Tekst gaat verder onder de foto van het Bloesempark in bloei.

Foto: AAN!/Nickelas Kok

Bezoekers verbieden om op de grond te gaan zitten is volgens Koopman geen optie. "Mensen willen graag onder de bomen zitten en dat bloesemfeest vieren. Dan moet je van de paden af."

Groot probleem

Ondertussen moeten de wormen en schimmels ervoor gaan zorgen dat het park weer gezond wordt. "Bodemverdichting is in heel Nederland een groot probleem", weet wormen-expert Mark Thur. Hij heeft bakken met verschillende soorten wormen bij zich om uit te zetten in het park. 

"Er zijn eigenlijk maar heel weinig manieren om bodemverdichting op te lossen. De natuur aan het werk zetten is een van die oplossingen." En dat is precies wat in het Bloesempark gaat gebeuren.

Wakker worden

"Wormen graven gangen en daarmee hopen we dat we meer beluchting in de bodem krijgen", legt Koopman uit. "We zetten bijvoorbeeld pendelaars uit die vooral verticale gangen graven." Schimmels moeten de wormen gaan helpen door de bodemstructuur te verbeteren. 

De eerste wormen die op het verse aardedek worden gegooid, lijken last te hebben van drempelvrees. "Nee hoor, ze moeten gewoon even wakker worden van het licht", legt Thur uit. En ja hoor, na een paar minuten schieten de beestjes een voor een de grond in.

De expert kijkt er trots naar. "De wormen doen het fantastisch. We moeten wel even goed opletten dat er geen vogels komen. Soms sta je die als een soort vogelverschrikker te verjagen."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]