Ga naar Content

Amstelveen eert feministisch icoon Lottie Schenk: wat kunnen we van haar leren?

Amstelveners laten zich op Internationale Vrouwendag inspireren door Lottie Schenk, die afgelopen oktober op 89-jarige leeftijd overleed. NH ging in gesprek met mede-feministen Dorien Mijksenaar en Stieneke Kruijer om erachter te komen wat Lottie zo bijzonder maakte.

Lottie Schenk is afgelopen oktober overleden - Foto: Naomi Heidinga

Lottie zette zich in voor acties van Dolle Mina, Man-Vrouw-maatschappij, Lover, de Bonte Was en het Vrouwenhuis Amstelveen, en richtte de eerste landelijke Vrouwenpartij op. "We gaan Lottie vieren", zegt de 86-jarige Dorien, die vanavond vanwege Internationale Vrouwendag een bijeenkomst organiseert in Amstelveen.

Wat kenmerkte haar?

"Ik vond het een hele gedegen, goed reflecterend iemand", vertelt Stieneke, die haar leerde kennen via het Vrouwenhuis in Amstelveen. "Ze was theoretisch onderlegd. Ze was soms wel fel met de meningen die ze had, maar sprak niet alleen op buikgevoelens. Haar meningen waren gestoeld op argumenten en die argumenten waren behoorlijk doordacht."

Dat herkent Dorien, die naast de diepgaande discussies ook regelmatig met Lottie op straat actie voerde. "Ik mis zo’n vrouw als Lottie. Om haar heen was altijd vrede. Zij kon zich met iedereen verzoenen en alle vrouwen aan elkaar lijmen. Zo iemand heb je nodig."

Lees ook

Wat hebben we aan haar te danken?

"Ambtenaren moesten stoppen met werken als ze gingen trouwen, weduwes kregen geen pensioen als hun man overleed, vrouwen in armoede kregen geen bijstand, er zaten geen vrouwen in politieke partijen, er was geen kinderopvang, je mocht geen abortus plegen", somt Dorien op. "Daar hebben we allemaal voor gestreden, met succes."

"Zij was in Amstelveen ook betrokken bij nieuwkomers", vult Stieneke aan. "Ik weet nog dat er een vrouw was die in haar thuisland arts was, maar door regels in Nederland hier niet aan de slag kon. Lottie heeft toen gezorgd voor geld, zodat ze het artsexamen kon doen. Dat is nog steeds een probleem, maar ze was er wel al mee bezig."

Wat kunnen we van haar leren?

"Veel van de verworvenheden worden nu als normaal gezien", zegt Stieneke. "Daar kan je een les uit leren: door net als Lottie op de barricade te gaan staan en duidelijk te maken dat er een zeker onrecht is, kan er verandering komen."

"We kunnen veel leren van hoe zij problemen eerder heeft aangepakt", zegt Dorien. Ze stelt vanavond Lotties archief - met onder andere aantekeningen, boeken en films - open om inwoners te inspireren. Vanaf 20.00 uur zijn geïnteresseerden welkom in de Buurtkamer KKP/MOC aan Lindelaan 75 in Amstelveen.

"Nostalgisch", noemt Stieneke het archief. "Ik ga behoorlijk snuffelen."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]