Ga naar Content

Zeewierkastjes en een airco als verwarming: meest duurzame huis staat in Koedijk

Het tiny house van Iris en Roland is het meeste duurzame huis van Noord-Holland. In een publieksverkiezing haalde hun huisje 307 stemmen. Daarmee bleef het de nummer twee, een woning in Bussum met 110 stemmen, ruim voor. De publieksverkiezingen is een onderdeel van de landelijke verkiezing voor het meeste duurzame huis. 

Roland en Iris met hun twee dochters. - Foto: Susanne Breed

Iris van Asselt is blij dat ze de prijs in de wacht heeft gesleept. "Ik wil laten zien dat je, ook met een gezin en zonder al te veel spullen, heel gelukkig kunt wonen in een klein huis."

Samen met haar partner Roland en twee dochters, Ize en Lune, woont Iris in hun tiny house. Duurzaamheid is haar niet vreemd, ze werkt als duurzaam interieurontwerper. In 2020 bouwde het stel zo duurzaam mogelijk zelf hun woning met een oppervlakte van 56 m². Tijdens het bouwen is er geen cement aan de pas gekomen en ze gebruikten veel hergebruikte materialen. 

Tekst gaat door onder de foto.

Kastjes gemaakt van zeewier - Foto: Susanne Breed

"De kozijnen zijn tweedehands", legt Iris uit. "Alles is van hout en we hebben een droogtoilet, hiermee besparen we 60.000 liter water per jaar. Ook leuk zijn de kastjes in de keuken, die zijn van zeewier gemaakt en hebben we gekregen. Soms gebruiken bedrijven ons huis om duurzame producten uit te testen. We zijn eigenlijk een grote test case."

Airco als verwarming 

Daarnaast zitten er andere inventieve ontwikkelingen in de woning. "De airco gebruiken we als verwarming. Dat wordt dan een warmtepomp die heel zuinig is. Je stopt er 1 kilowatt in en krijgt er 5 kilowatt uit. Normaal is dat 1 kilowatt erin en 1 kilowatt eruit", legt Iris uit. 

Het programma Pak An Groen ging al een langs bij Iris en haar gezin. Tekst gaat door onder de video.

Duurzaam wonen doe je zo - NH Nieuws

Bij de prijs zit een cheque van 200 euro, maar om geld is het de ontwerpster niet te doen. "Ik wil graag anderen inspireren, dit is echt een leefstijl. We wonen hier met acht andere duurzame huisjes. Soms zijn er open dagen zodat mensen kunnen kijken hoe wij hier leven. Wij hebben hier echt een leefstijl", aldus Iris. 

Tekst gaat door onder de foto.

Tiny hous van Iris en Roland - Foto: Roland van der Hei

13 april is er weer zo'n open dag en kan je een kijkje nemen. Maar eerst staat 22 maart rond omcirkeld in de agenda van Iris. Dan vindt namelijk de juryverkiezing plaats en wordt het meest duurzame huis van Nederland gekozen. "Of we kans maken?", besluit Iris. "Ik denk het wel. Dat zou toch echt heel leuk zijn."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]