Ga naar Content
Een roze bord met het woord stoer voor een gebouw.
Haarlem

Levensgrote letters 'stoer' strijken neer in Bloemendaal: dit is waarom

5 maart 2024, 06.06 uur · Aangepast 10 maart 2024, 13.13 uur
Door: Redactie Haarlem · Foto: NH Media

Bezoekers die vanaf 22 mei via de Zeeweg in Bloemendaal aan Zee aankomen, zien de enorme letters 'STOER' op de boulevard staan. Het is een kunstwerk van de 45-jarige kunstenaar Bilal Chahal. Bedoeld om mensen beter te laten nadenken over het woord 'stoer' en meer acceptatie te creëren voor de LHBTIQ+-gemeenschap.

Bloemendaal wil zich meer profileren als inclusieve gemeente. Waar iedereen zich thuis kan en mag voelen. Een 'regenbooggemeente', waar iedereen wordt geaccepteerd zoals hij, zij of hen is. De gemeenteraad sprak zich daar onlangs nog eens over uit en daar vloeit nu het kunstproject 'STOER' uit voort. De vijf enorme roze letters komen aan de kop van de Zeeweg te staan.

Tekst loopt door na de foto. 

Zo komt het kunstwerk in Bloemendaal aan Zee te staan - Foto: NH Media

"Men associeert het woord stoer vaak met mannen en daar hoort dan de kleur blauw bij. Daarom heb ik de installatie juist roze gemaakt. Ik probeer altijd een beetje humor in mijn installaties te verwerken. Want ook vrouwen zijn stoer. Iedereen kan stoer zijn. Of je nu een jurk of een broek draagt", vertelt Bilal Chahal. "Maar wat is stoer nu eigenlijk?"

Colombia

Chahal is geboren in 1978. In de stad Tripoli in Libanon. Hij groeide op op Curaçao en studeerde in Amsterdam. Daar woont hij nog steeds. Naast zijn atelier in de hoofdstad heeft hij ook nog een werkruimte in de Colombiaanse stad Bogota, waar hij veel van zijn werk vertoont. 

Tekst loopt door na de foto.

Kunstenaar Bilal Chahal - Foto: Bilal Chahal

Chahal is zelf homoseksueel. Het is voor hem iedere keer weer een enorme teleurstelling als iemand uit de LHBTIQ+-gemeenschap wordt gediscrimineerd of nog erger. Hij kent veel van die ellendige verhalen uit zijn omgeving. "Gelukkig heb ik het zelf nooit hoeven meemaken. Dit kunstwerk is voortgekomen uit een gebeurtenis in augustus 2020. Een paar jongens hebben toen in Amsterdam Nieuw-West een regenboogvlag in brand gestoken en daardoor ook levens in gevaar gebracht."

'Wat is stoerder? Erbij horen of je eigen keuze maken?'

"Ik dacht toen: 'Hoe kan dit nou gebeuren? We leven toch in de eenentwintigste eeuw? Zouden deze jongens zich nu heel stoer voelen?' Maar deze jongens hebben waarschijnlijk anderen gevraagd om mee te doen. En die deden of wilden dat niet. Dat is natuurlijk ook 'stoer'. Wat is stoerder? Iets doen om erbij te horen of 'nee' durven te zeggen?" Met die gedachte ging de kunstenaar verder aan de slag, wat uiteindelijk resulteerde in het roze kleurige 'STOER'.

Tekst loopt door na de foto.

'STOER' op het Museumplein in Amsterdam - Foto: Bilal Chahal

'STOER' heeft inmiddels in alle stadsdelen van Amsterdam gestaan en in Amstelveen. "Het kunstwerk heeft een heel breed doel. Het is onder andere een statement tegen pesten, racisme en voor acceptatie van iedereen. Ongeacht welke gender of identiteit. Ik hoop dat mensen nadenken over de vraag wie of wat nou eigenlijk stoer is. Dat ze daar even de tijd voor nemen."

'Niet klakkeloos alles aannemen van iedereen'

Op het kunstwerk staat een QR-code. Als je die scant met je telefoon krijg je meer informatie over de achtergrond van het werk en de maker. "Wat ikzelf stoer vind? Dat je zelf nadenkt over je gedrag en dat je niet klakkeloos maar alles aanneemt van je ouders, je vrienden of je geloof. Het is mijn taak om dat te belichten. We zijn van nature namelijk niet racistisch, dat leren anderen ons aan", legt Chahal uit. 

Tekst loopt door na de foto.

Kunstenaar Bilal Chahal - Foto: Bilal Chahal

Hij is trots dat zijn werk straks in de gemeente Bloemendaal is te zien. "Ik wil mijn krachtige, subtiele en positieve boodschap zo breed mogelijk delen en ben blij dat Bloemendaal daaraan meewerkt."

Kunstwerk niet in Edam-Volendam

Dat niet alle gemeenten staan te springen om 'STOER' in het openbaar te tonen, ondervond hij laatst nog. "De gemeente Edam-Volendam wilde er niet aan meewerken. Ze zeiden dat het ze niet om de boodschap ging. Dat ze dat op een andere manier wilden uitdragen. Maar toen ik vroeg op welke manier, kreeg ik geen antwoord. Dan weet ik genoeg. Dan zie je dat het onderwerp nog steeds taboe is."

Volgens de verantwoordelijk wethouder Vincent Tuijp is dat laatste niet het geval en is juist heel duidelijk aan Chahal uitgelegd waarom de gemeente Edam-Volendam het kunstwerk niet wilde plaatsen in het centrum van Volendam. "Als verantwoordelijk wethouder vond ik namelijk de kosten niet in verhouding staan om mensen beter te laten nadenken over het woord 'stoer' en meer acceptatie te creëren voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Als gemeente zie ik dan liever een langer en duurzamer traject dat samen met  scholen wordt opgepakt."

'STOER' staat nu namelijk wel op twee middelbare scholen in Edam (De Triade) en gaat daarna naar Volendam (Don Bosco College). Chahal is daar blij mee: "Ik krijg alleen maar positieve reacties. Scholieren maken foto's met de roze letters op de achtergrond, klimmen erop en delen dat via social media. Heel stoer."

'STOER' staat van 22 mei tot en met 19 juni bij het strand van Bloemendaal aan Zee. 

'STOER' op het Mercatorplein in Amsterdam - Foto: Bilal Chahal

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]