Ga naar Content

Oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne ondergebracht in noodwoningen: "Eigen potje koken"

Ruim 120 vluchtelingen uit Oekraïne verhuisden woensdag van de opvangschepen aan de Spaarndamseweg in Haarlem-Noord naar een complex met containerwoningen bij station Haarlem-Spaarnwoude. De woningen zijn piepklein, maar wel voorzien van een eigen keukentje.

Opvang Laan van Decima Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het is een drukte van belang op het terrein bij station Haarlem-Spaarnwoude, waar woensdag ruim zestig noodwoningen in gebruik werden genomen door oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Mensen lopen af en aan met gereedschapskisten en grote, platte dozen van de buurman: de Zweedse meubelwinkel naast het opvangterrein. Tientallen hulpverleners, vrijwilligers en Oekraïners krioelen door elkaar om alle woningen netjes in te richten.

De containerwoningen zien er van buiten knap uit met een gevelbekleding die van hout lijkt, maar dat niet is. De woningen zelf zijn piepklein, maar hebben wel een keukentje, badkamer en een afgescheiden slaapkamer. Er is plek voor twee personen per noodwoning, dus kunnen er ruim 120 mensen terecht.

Eigen potje koken

Ook Kerstie Martens van het Leger des Heils helpt bij de verhuizing. "Deze mensen zaten op de opvangschepen op het Spaarne in Haarlem-Noord. Ze zijn heel erg blij met deze woningen. De behoefte aan woonruimte is groot. Ik heb veel mensen gesproken die nu nog op een boot zitten, die hier ook graag naartoe hadden gewild."

"Een cruiseschip is leuk als je op een cruise gaat voor een week. Maar het is daar heel erg klein. En Oekraïense mensen vinden het ook heerlijk om zelf te koken. Dat hebben ze heel erg gemist. Op de boten krijgen ze eten. Maar als je jong bent, wil je zelf koken en je eigen bedoeninkje hebben."

Veel vluchtelingen uit Oekraïne zijn inmiddels langer in Nederland dan ze in eerste instantie hadden verwacht, vertelt Martens. "Ze dachten dat ze na drie maanden wel weer naar huis konden, maar veel mensen hebben inmiddels geen huis meer in Oekraïne. De jongeren maken inmiddels een beetje de omslag. Die willen eigenlijk hier hun leven opbouwen."

Tekst loopt door onder de foto.

Opvang Laan van Decima Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Een Oekraïense vrouw zeult ondertussen met een opgerold matras door het mulle zand. De noodwoningen zijn dan wel af; het terrein zelf is nog een grote bouwplaats. Ondertussen is wethouder Floor Roduner gearriveerd. Hij overhandigt symbolisch de eerste sleutel aan een van de nieuwe bewoners.

Bouwpakket

Maar voor het zover is, stort de wethouder zich met veel plezier op een bouwpakket voor een houten kastje. "Leuk om te doen, fijn als je een klein beetje kan helpen. Eigenlijk zijn deze woningen ook gewoon een bouwpakket. Ze zijn hier de afgelopen periode op elkaar gestapeld en bij elkaar is het eigenlijk een heel mooi complexje geworden. We hopen dat veel mensen hier prettig kunnen wonen."

"Veel Oekraïners zitten al heel lang op de opvangboten in het Spaarne. Ook mensen met jonge kinderen. Dit is een veel prettigere plek. Het zijn kleine woningen, maar echt wel beter dan op een boot zitten. En het is heel leuk om te zien hoeveel vrijwilligers hier aan de slag zijn. Haarlem is een gastvrije stad en daar ben ik trots op", zegt Roduner.   

Een jonge vluchteling uit Oekraïne laat trots zijn nieuwe onderkomen zien. Ook hij is blij met de opvangplek, maar vertelt dat hij nog veel liever een einde aan de oorlog in zijn vaderland ziet. Een oorlog die nu al ruim twee jaar duurt.

Opvang Laan van Decima Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]