Ga naar Content

Burgemeester Purmerend wist in november al van appjesschandaal, voor PVV is het nog niet klaar

Burgemeester Ellen van Selm van Purmerend tikte de opgestapte wethouder Harry Rotgans al in november op de vingers. Hij had in een mail aan een rijksambtenaar voorgesteld zijn appjes te verwijderen, maar dat vond de burgemeester zeer onverstandig. Het schandaal kwam pas begin deze maand op tafel na vragen van de PVV. 

Ellen van Selm - Foto: Gemeenteraad Purmerend

In november is er veel te doen rond het realiseren van een opvang voor Oekraïners in Purmerend. Het is in die periode dat wethouder Rotgans veel contact heeft met een hoge ambtenaar van het Rijk. In één van de mails geeft hij aan dat hij appverkeer tussen de twee wil verwijderen, 'gelet op de Woo' (Wet open overheid, red.). Het bewust wissen van appjes of mails die ertoe doen is niet toegestaan voor bestuurders en politici, want dan omzeil je dus de wet.

"Nadat hij die mail gestuurd had zei hij tegen mij: 'in alle druk heb ik nu iets verkeerds gedaan, ik heb dit gemaild'", zegt burgemeester Van Selm na de vergadering van gisteravond tegen NH. "Toen heb ik hem gezegd: 'dit is heel onverstandig, dit moet je oplossen'. Dat was hij met me eens en toen heeft hij dat opgelost en opgepakt."

Daarmee doelt ze op het feit dat hij eerst contact zocht met de directeur om zijn excuses aan te bieden. Hij zei eerder al in een memo dat er uiteindelijk niets is gewist, maar toen was het kwaad al geschied: twee weken geleden stapte hij op.

De gewraakte passage

In documenten die openbaar zijn gemaakt na vragen van de PVV is op pagina 8 het volgende te lezen: "Gelet op de Woo (Wet open overheid, red.) verwijder ik onze appwisseling aan het eind van de avond. Laat s.v.p. even weten als je dit gelezen hebt". Nog geen uur later krijgt hij reactie. Onderaan de mail is te lezen: "PS, mijn richtlijnen staan verwijdering mails overigens niet toe."

Dat de burgemeester dus al in november wist van de kwestie vond Jordi Albers van Gemeentebelangen Purmerend vreemd. Hij vroeg zich af of ze het niet eerder aan de raad had moeten vertellen, maar die vraag werd niet echt beantwoord.  

VVD-fractievoorzitter Bart van Elden wees op de imagoschade die de gemeente in zijn ogen heeft opgelopen door de kwestie. "Het college wordt met gefronste wenkbrauwen bekeken buiten de gemeente."

Tekst loopt door onder de foto.

Bart van Elden (VVD) aan het woord - Foto: NH

Marône Welbergen (GroenLinks) gaf net als meerdere raadsleden aan het lastig te vinden om over de kwestie te spreken zonder Rotgans zelf. "Die gaf eigenlijk niet echt antwoorden in de memo en daarna zijn ontslagbrief." Ze heeft het gevoel dat er iets mist in de vrijgegeven documenten: "We gaan aan alles twijfelen door deze opmerking."

Voor de PVV is het nog niet klaar. Moinat: "Ik denk dat we minder weten dan dat we moeten weten. Daarom gaan we opnieuw technische vragen stellen in de vorm van een Woo-verzoek. Dan gaan we vragen om alle informatie rond deze zaak."

College werd verrast

Het college had het Rijk verzocht om een bijdrage van 85 miljoen voor de opvang van de Oekraïners bij Purmer-Zuid Zuid, bleek uit de vrijgekomen documenten. Het Rijk vond dat veel te gortig en wees de businesscase van de gemeente af. Dat kwam voor het college als een verrassing, zei Van Selm tegen de raad, want ze hoorde eerder alleen maar bemoedigende signalen vanuit Den Haag. "Er was tot eind november geen aanleiding om te denken dat het niet rond zou komen."

Er staat op 7 maart nog een evaluatie en 'reflectieproces' op het programma over de gang van zaken rond de Oekraïneopvang. Die is alleen voor raads- en commissieleden bestemd, de pers mag daar niet bij zijn.  

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]