Ga naar Content

Neergelegde spullen bij graven in Nieuw-Vennep gejat: "Dat doet veel"

De spullen die nabestaanden neerleggen op begraafplaats De Lindenhof in Nieuw-Vennep worden om de haverklap gestolen. "Je voelt je machteloos", vertelt Yentl Meijer, die met haar moeder regelmatig bloemen op het graf van haar opa en oma legt.

De spullen op het graf van Yentls opa en oma worden keer op keer gestolen - Foto: Yentl Meijer (links) en Gemeente Haarlemmermeer (rechts)

De moeder van Yentl legde deze maand nog een plantenbakje met narcissen neer op het graf van haar ouders, maar een paar dagen later was het alweer gestolen. "Mijn moeder heeft zitten huilen", vertelt Yentl. "Het doet heel veel."

In de afgelopen negen maanden was dit de tiende keer dat er iets is gestolen van het graf van Yentls opa en oma. Dat iemand deze spullen steelt, vindt ze onbegrijpelijk. "Deze plek zou juist veilig moeten zijn", vertelt ze. "Het heeft zoveel emotie om daar wat neer te leggen."

Oogje in het zeil

Haar moeder meldde de diefstallen bij de beheerder, maar ze voelde zich niet serieus genomen. Yentl schakelde daarom via Facebook de hulp in van haar dorpsgenoten en vroeg hen een oogje in het zeil te houden. Wat bleek: veel nabestaanden kampten met hetzelfde probleem. 

Yentl en andere nabestaanden besloten aangifte van grafschennis te doen bij de politie. Ze moedigt andere slachtoffers ook aan om aangifte te doen. "Pas bij genoeg aangiftes start de politie een onderzoek. Dat is mijn enige hoop."

In de tussentijd leggen Yentl en haar moeder nog steeds om de twee weken wat moois neer op het graf. "Je gevoel zegt: het heeft geen zin om wat neer te leggen, maar je doet het uit liefde voor de nabestaanden toch."

De Lindenhof is een van de begraafplaatsen die in Haarlemmermeer door de gemeente wordt beheerd. Volgens wethouder Marjolein Steffens is het niet mogelijk om constant toezicht te houden. "Het loophek is altijd open, omdat mensen altijd het graf van een dierbare moeten kunnen bezoeken.”

Bij grafschennis raadt de gemeente aan om aangifte bij de politie te doen.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook