Ga naar Content

Met een splinternieuwe 'etalage' is het Stoomtrammuseum weer klaar voor de toekomst

In het programma Gebruikte Stenen gaat NH langs bij bijzonder industrieel erfgoed. Dat oud en nieuw prima samen gaan, bewijst de Museumstoomtram in Hoorn, waar de historische rijtuigenloods onlangs werd uitgebreid met een hedendaagse aanbouw.

Foto: NH Media

Oude clubhuis

De oude rijtuigenloods in Hoorn is waar de liefhebbers van de stoomtram in de jaren 60 begonnen met hun liefhebberij: het knutselen aan dat oude rijdend erfgoed, om het werkend te houden.

"Het materieel stond daar opgesteld, maar we deden daar alles. Zeg maar gerust: het was ons clubhuis", vertelt René van den Broeke liefdevol. Hij is directeur van het museum en kan z'n geluk niet op. Het 'clubhuis' van toen is helemaal opgeknapt. Het gebouw zelf, maar ook de route die bezoekers volgen is helemaal af. Die kunnen nu op een veilige manier langs de rijtuigen lopen waaraan gesleuteld wordt.

Het was een van de wensen toen in 2016 met de herbestemming van het pand begonnen werd: dat het hele proces van restaureren gezien kon worden en deel werd van de museum-ervaring.

Etalage

Daarnaast heeft het museum de collectie met bijzondere tramstellen en -locomotieven. Die komen in de grote glazen aanbouw nu helemaal tot hun recht. "Daarin staan ze echt in de etalage", concludeert een tevreden Van den Broeke. 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NH Media

Van gevangenis naar uitgaan

Ook op een andere plaats in Hoorn wordt duidelijk dat erfgoed en nieuwe bestemming goed verenigbaar zijn: het Oostereiland. Waar dat eerst in gebruik was als gevangenis, heeft het nu een functie gekregen als bioscoop en woonruimte.

Van plaats waar je niet (of liever niet) kwam, is het eiland nu toegankelijk voor iedereen. Daarmee is voor de inwoners van Hoorn het historische deel van de stad gevoelsmatig een stukje groter geworden.

Lees ook

Overal in de provincie staan oude gemalen, fabrieken, pakhuizen en andere monumenten die herinneren aan onze geschiedenis. Herbestemming maakt dat die gebouwen een blijvende plek houden in ons landschap. In acht afleveringen toont de tv-serie 'Gebruikte Stenen' hoe rijk Noord-Holland aan industrieel erfgoed is en vertelt ze de verhalen die eraan verbonden zijn.

Bekijk alle verhalen op de themapagina.