Ga naar Content

Texelse boeren mogen weer zélf bepalen of ze koffie en gebak aanbieden

Het Texels college wil voortaan ondergeschikte horeca-activiteiten op agrarische bedrijven toestaan. Dat betekent dat boeren weer zelf mogen bepalen of ze koffie, thee, limonade, gebak of andere lokaal geproduceerde producten aan gasten aanbieden. Boeren klaagden eerder bij NH over de heksenjacht van handhavers tegen theetuinen en verkoopstalletjes.

Een verkoopstalletje met agrarische producten aan de Oosterenderweg. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

"Met deze beleidsregels bieden we ruimte, duidelijkheid en gelijkheid aan agrariërs", zegt burgemeester Mark Pol. "Ik ben ook blij dat we goed overleg met Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Texel en het Texels Ondernemers Platform (TOP) hebben gehad als gevolg van de handhavingsacties, waarbij er weer samen vooruit wordt gekeken."

De horeca moet altijd ondergeschikt zijn aan de nevenactiviteiten van de boer. Het mag volgens het college niet een op zichzelf staande verkoop van drankjes zijn. Het is mogelijk om een klein buitenterras te hebben waar voorbijgangers van de producten kunnen genieten.

Uitgegaan wordt van een maximale oppervlakte van tachtig vierkante meter, waarbij er ook ondergeschikte detailhandel mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van producten, zoals aardappels, uien, en groenten. 

"Boeren die dachten op een leuke manier een centje bij te verdienen werden ineens in de criminele hoek geduwd"

LTO-voorzitter Dirk de Lugt

De Texelse voorzitter van LTO Dirk de Lugt is blij met de nieuwe regeling. De boeren trokken eerder fel van leer tegen de gemeente vanwege het ontbreken van die duidelijkheid. "Het afgelopen jaar heeft er een ware heksenjacht plaatsgevonden in het Texelse Buitengebied."

"Nietsvermoedende boeren kregen ineens bezoek van controleurs. Daarna kregen ze brieven van de afdeling handhaving waarin gedreigd werd met dwangsommen", aldus LTO eerder in een brief aan de gemeente. "Boeren die dachten op een leuke manier een centje bij te verdienen werden ineens in de criminele hoek geduwd."

Volgens De Lugt hebben er goede gesprekken plaatsgevonden met de gemeente. "Het is niet de bedoeling om een terras te exploiteren zoals in De Koog", zegt hij. "Maar meer een plekje ergens in de tuin met een tafeltje en stoeltjes. De aanschrijvingen van de gemeente wekte irritatie, omdat er geen duidelijkheid was. En daar was ook geen zicht op."

De ambtenaren waren volgens De Lugt van goede wil. "De meeste boeren kregen ook een toezegging dat als de verkoop klein zou blijven, er geen probleem was. Dus de verbazing was groot dat ze alsnog werden aangeschreven. De meesten dachten dat ze iets deden wat was toegestaan."

Kneuterigheid

De Lugt zegt dat het in de nieuwe regeling met name om de verkoop van koffie en thee gaat. "Het mag ook wel zelfgemaakt spul zijn, zoals vlierbessensiroop of iets dergelijks. Het gaat om die kneuterigheid die er nu is. Iemand die een fietstocht maakt en even van plan is om bij een boer iets te drinken. Maar dan geen jutter schenken of een maaltijd aanbieden. Dat moeten we zeker niet willen en ook ver van vandaan blijven. Dit voorstel geeft een duidelijke grens aan."

De nieuwe regels moeten nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor het uitspreken van wensen en bedenkingen. Het is de bedoeling dat dit in maart gebeurt. Daarna neemt het college een definitief besluit. Zodra de regels definitief zijn, worden ze ook gepubliceerd. Hierna kunnen de boeren dan een vergunning aanvragen, want dat is wel noodzakelijk.

Lees ook