Ga naar Content

Texelse boeren zijn klaar met ‘heksenjacht’ van handhavers tegen verkoopstalletjes

Toeristen op Texel zijn er dol op: verkoopstalletjes met streekproducten, theetuinen en een drankje doen na een rondleiding op een boerderij. Maar boeren hebben het gevoel dat ze door de gemeente worden tegengewerkt. Ze krijgen handhavers op bezoek en dan volgt een waarschuwingsbrief van de gemeente met soms een dwangsom. De Texelse afdeling van LTO trekt aan de bel met een uitgebreide brandbrief. 

Jacob Lap voor zijn verkoopstalletje - Foto: NH Media / Kelly Blok

De Texelse Jacob Lap heeft jaren geleden plaatsgemaakt voor zijn zoon Klaas om de boerderij te runnen, maar hij is er zelf nog dagelijks. In zijn eigen verkoopstalletje langs de weg verkoopt Jacob namelijk het hele jaar door producten van eigen land. En hij is niet de enige, want de verkoopstallen, theetuinen en picknickplekjes op boerderijen zijn niet meer weg te denken uit het Texelse landschap. 

Toch is het de vraag of dit soort initiatieven kunnen blijven bestaan. Handhavers hebben de afgelopen tijd veel controles uitgevoerd, en er zouden vervolgens zelfs dwangsommen zijn uitgedeeld. Een theetuin in Den Burg zou recent gesloten zijn vanwege een dwangsom. 

"Zij hebben bewust ervoor gekozen om minder koeien te melken en hebben er een zorgtak naast met een kleine theetuin met een paar tafels. De zorgbehoevenden helpen daar de gasten met een kopje koffie of thee. En dat mag nu niet meer, wat uitermate vervelend is", aldus Dirk de Lugt, voorzitter van LTO Texel. 

In onderstaande video vertelt Jacob waarom zijn verkoopstalletje volgens de gemeente niet meer mag blijven staan:

Jacob moet stoppen met zijn verkoopstalletje - NH Nieuws

"Het afgelopen jaar heeft er een ware heksenjacht plaatsgevonden in het Texelse Buitengebied", constateert LTO afdeling Texel. Daarom werd er een brandbrief geschreven naar de Texelse gemeenteraad, omdat volgens hen de bestaande regelgeving uit het bestemmingsplan verouderd is en de dwangsommen daarom onterecht zijn. 

Boereninitiatieven als boerderijwinkels en theetuinen waren er simpelweg ook nog niet toen het, nog steeds geldende, bestemmingsplan voor het buitengebied van Texel is opgesteld. "We vinden het daarom heel moeilijk om uit de regelgeving te halen wat nu wel en niet kan", vertelt Dirk de Lugt van LTO Texel.

De waarschuwingen en dwangsommen worden voor allerlei overtredingen opgelegd. Bijvoorbeeld omdat het kraampje op de verkeerde plek op het erf staat, het dak te hoog is of omdat er geen koffie geschonken mag worden zonder horecavergunning.

De land- en tuinbouworganisatie hoopt daarom dat de dwangsommen opgeschort worden en er regels worden opgesteld die passen in de huidige tijd. 

Sociale contacten

Ook Jacob hoopt snel op verandering, want het stalletje betekent een hoop voor hem. De dagelijkse werkzaamheden op de boerderij heeft hij jaren geleden al overgedragen aan zoon Klaas, maar hierdoor blijft hij toch dagelijks een doel hebben. "Je hebt vaak nog een praatje, dus het is ook best leuk", aldus Jacob. 

Daar sluit De Lugt zich bij aan: "Dit past bij Texel. Kleinschalige activiteiten in het buitengebied daar loop je niemand mee voor de voeten. Laten we werken aan een mooie oplossing."

De brief van de LTO staat vanavond op de agenda van de raadscommissie. Er is ook een petitie gestart die al meer dan vijfhonderd keer is ondertekend. NH heeft de gemeente Texel voorafgaand om een reactie gevraagd, maar heeft die tot op heden niet ontvangen. 

Lees ook