Ajax incasseert gigantische dreun tegen NEC door late gelijkmaker

Ajax heeft niet kunnen winnen van NEC (2-2). De Amsterdammers leken op weg naar de zege door doelpunten van Brian Brobbey en Carlos Forbs. Tussendoor verschalkte Jorrel Hato zijn eigen doelman, waarna Rober Gonzalez in minuut 95 (!) gelijkmaakte.

Ar'Jany Martha en Tristan Gooijer balen na de 2-2 - Foto: Pro Shots / Shane Winsser

Steven Berghuis kwam niet fit uit de strijd tegen Bodø/Glimt en ontbrak tegen NEC. Zijn vervanger was de jonge Jaydon Banel, die zijn basisdebuut maakte. Dat vertrouwen betaalde hij in de openingsfase direct uit. Een inzet van Banel werd van richting veranderd door Brian Brobbey en Ajax nam de leiding

Het vervolg van de eerste helft kende weinig hoogtepunten in Amsterdam. De Nijmegenaren kwamen er nog wel gevaarlijk uit via Calvin Verdonk en Sontje Hansen. In beide gevallen lag doelman Diant Ramaj in de weg voor een eventuele gelijkmaker. Ajax kon tegen de stugge ploeg geen grote kansen meer creëren.

Jaydon Banel juicht na zijn belangrijke aandeel bij de 1-0 - Foto: Pro Shots / Shane Winsser

Niet verrassend kreeg de uitploeg de eerste grote kans van de tweede helft. Koki Ogawa kopte nét naast het doel van Ajax uit een voorzet van Hansen. De Amsterdammers kregen uiteindelijk de verdiende gelijkmaker om de oren. Jorrel Hato verschalkte op ongelukkige wijze zijn eigen doelman en hielp NEC een handje: 1-1. Verdonk was vervolgens ook dicht bij het volgende doelpunt. De omhaal van de verdediger werd echter ternauwernood gekeerd door Ramaj.

Ajax leek dus genoegen te moeten gaan nemen met een gelijkspel. Dat veranderde door de rappe buitenspeler Carlos Forbs. Hij rondde een mooie dieptepass van Brian Brobbey af: 2-1. Ajax leek daarna op weg richting de zege, totdat Rober Gonzalez in minuut 95 (!) de gelijkmaker scoorde.

Door het gelijkspel loopt het verschil met concurrent AZ op naar drie punten in aanloop naar de kraker van volgende week. De huidige nummer vier is op 27 februari vanaf 16.45 uur de tegenstander. Midweeks speelt Ajax in de Conference League tegen Bodø/Glimt in Noorwegen.

Opstelling Ajax: Ramaj; Gooijer, Rensch, Sutalo, Hato; Tahirovic (Van den Boomen/65), Henderson, Taylor (Martha/65); Hlynsson, Brobbey (Rijkhoff/91), Banel (Forbs/57)