Ga naar Content

Drugslab gevonden op terrein bestemd voor legale wietkwekerij Rijsenhout

Aan de Aalsmeerderweg in Rijsenhout is vanmorgen een drugslab ontdekt. De politie is in groten getale aanwezig en doet onderzoek naar de vondst. Het gaat om hetzelfde terrein waarop binnenkort een legale wietkwekerij zou worden ingericht. 

Foto: VLN Nieuws

"Vanmorgen hebben we melding van een mogelijke brand gekregen", vertelt een woordvoerder van de politie. "De brandweer is ter plaatse gegaan en op dit moment hebben we het vermoeden dat er een drugslab in het pand zit."

Waar dat vermoeden vandaan komt en of er daadwerkelijk brand was, kan de woordvoerder niet zeggen. De politie laat weten dat er drie personen in het pand aanwezig waren. Alledrie zijn aangehouden. Ook is een adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer en de landelijke faciliteit ontmantelen (LFO) aanwezig. Deze worden vaker opgeroepen als er een drugslab wordt gevonden. 

Tekst gaat verder onder post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Vanwege het onderzoek is de Aalsmeerderweg deels afgesloten. 

Legale wietkwekerij

Het adres waar de politie-actie plaatsvindt, is ook het adres waar een aanvraag is ingediend voor het inrichten van een legale wietkwekerij in het kader van het 'Experiment Gesloten Coffeeshopketen', bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Deze kwekerij zou eerst 600 meter verder komen, maar dat is eerder deze maand verplaatst naar dit adres, schreef HCNieuws. 

De ondernemer wilde met de verplaatsing van de kwekerij de directe omgeving minder belasten en zorgen bij de buren wegnemen. Wat de vondst van het drugslab betekent voor de aanvraag, is nog niet bekend.

De ondernemer zelf ontkent een verband. "Wij hebben er niks mee te maken en distantiëren ons van dit soort acties", zegt hij tegen NH.  Hij bevestigt dat het lab op hetzelfde adres is gevonden als waar hij een legale wietkwekerij wil neerzetten. "Maar waar wij gaan bouwen is akkerland, waar nog niets staat." Eigenlijk gaat het om een ander perceel, claimt hij. "Maar ons perceel heeft nog geen huisnummer."  

De 43-jarige ondernemer achter de kwekerij vertelde vorig jaar augustus tegen NH dat hij komende zomer wilde starten met de teelt van cannabis.

Experiment Gesloten Coffeeshopketen

De huidige coffeeshopketen is niet gesloten, maar open. Dat betekent dat coffeeshops legaal softdrugs mogen verkopen aan klanten (de voordeur), maar het niet zelf mogen kweken of inkopen. Toch wordt dat inkopen (via de achterdeur) al decennialang door de vingers gezien (gedoogbeleid), omdat coffeeshops anders geen handelswaar zouden hebben. 

Omdat coffeeshops hun handelswaar uitsluitend illegaal via de achterdeur mogen inkopen, wordt met het gedoogbeleid een crimineel circuit in stand gehouden. Bovendien gaat de huidige wietteelt vaak gepaard met brandgevaar, want veel kwekers tappen met provisorisch aangelegde netwerken stroom af om de planten van het nodige licht uit kweeklampen te voorzien. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]