Ga naar Content

Amsterdamse Tes Schouten grijpt zilver bij WK zwemmen; Kira Toussaint uit Assendelft stelt teleur

Zwemster Tes Schouten heeft op de 100 meter schoolslag verrassend zilver gepakt op de wereldkampioenschappen in Qatar. De 23-jarige inwoonster van Amsterdam zwom met 1.05,82 slechts een tiende boven haar nationaal record van 1.05,71.

Tes Schouten is blij met haar zilveren medaille - Foto: ANP/KOEN VAN WEEL

De Chinese Qianting Tang zwom in de finale overtuigend naar het goud in 1.05,27. Siobhan Haughey uit Hongkong werd derde in 1.05,92. Schouten had zelf niet verwacht voor een medaille te kunnen gaan op de 100 meter. Op de dubbele afstand pakte ze vorig jaar al WK-brons.

Tranendal

Voor Kira Toussaint was het vandaag een stuk minder succesvolle dag. De zwemster uit Assendelft bezweek op de 100 meter rugslag onder de grote druk die ze zichzelf had opgelegd. De routinier wilde het voor haar onlangs overleden oma "heel graag heel goed doen", maar die drang brak haar op. "Ik ben er niet goed mee omgegaan", zei een geëmotioneerde Toussaint (29) na afloop voor de camera van de NOS.

Kira Toussaint kijkt teleurgesteld naar haar gezwommen tijd - Foto: ANP/KOEN VAN WEEL

Met de estafettevrouwen pakte Toussaint op de openingsdag van de WK in Doha nog verrassend de wereldtitel op de 4x100 meter vrije slag, mede dankzij een sterke race van haarzelf. "Toen zat die druk ook al in mijn hoofd en ging het juist heel goed. Dus ik weet dat ik goed in vorm ben, maar dit is echt een heel langzame tijd."

Toussaint denkt dat dat verschil kan komen door het teamgevoel dat bij een estafette komt kijken. "Dan is het veel makkelijker om de druk te verdelen, omdat je weet dat je hele goede teamgenoten hebt waar je op kunt leunen. Normaal kan ik hier ook goed mee omgaan, maar nu ging het gewoon helemaal niet." 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play