Start van hoofdcontent

Zandvoort

nl

Buren overrompeld: steeds meer protest tegen komst luxe vakantiepark in Zandvoort

13 februari 2024, 15.15 uur · Aangepast 13 februari 2024, 16.58 uur · Door Fred Segaar

De plannen om familiecamping Sandevoerde om te toveren tot een luxe vakantiepark, blijven de gemoederen in Zandvoort bezig houden. Na fel verzet van de kampeerders, protesteren nu ook mensen uit de buurt tegen de bouw van 259 chalets op het terrein in de duinen.

Foto: Het terrein van Camping Sandevoerde moet een luxe vakantiepark worden met 259 chalets. NH Media / Paul Tromp

Vastgoedbedrijf Kennemer Park BV heeft bewoners van de Zandvoortselaan en de Kennemerweg vorige week uitgelegd wat de toekomst is van het grasveld achter hun huis. Nu staan er alleen nog caravans, straks zijn er naast de bouw van vakantiewoningen ook plannen om een recreatieplas uit te graven. De buren voelen zich na de informatiesessie 'overrompeld' door de toekomstvisie die het vastgoedbedrijf op het terrein heeft losgelaten.

Overlast

De Zandvoorters vrezen ernstige overlast van auto's die straks eventueel naar en van het park rijden. Zeker op zomerse dagen is het nu al vaak aanschuiven geblazen voor auto's van en naar de badplaats. Om dan nog maar te zwijgen over de vraag waar al die auto's worden geparkeerd. Ook de ontsluiting van het nieuwe park is wat de omwonenden betreft onvoldoende geregeld. Tevens komen ze op voor het milieu, dat in hun ogen bovenmatig zal worden belast. Zo is hun stellige overtuiging dat het kwetsbare duingebied wordt aangetast. De in een luxe vakantiepark te transformeren camping Sandevoerde schuurt aan tegen beschermd Natura 2000-gebied. 

In kannen en kruiken

De omwonenden waren vorige week massaal aanwezig bij een commissievergadering van de gemeente Zandvoort. Ze hebben het gevoel dat ze er in zijn 'gerommeld'. Kennemer Park BV heeft ze het gevoel gegeven dat alles al in kannen en kruiken is. "Het lijkt er erop alsof wij niets meer te zeggen hebben over wat er in onze eigen achtertuin gebeurt", aldus Anna Hazewindus, die er vlakbij woont. "We voelen ons buitengesloten."

''Als dit wordt toegestaan, kan straks iedereen bouwen zonder vergunning''

Bezwaarmaker tegen plannen

Het terrein waar het om gaat, heeft een zogeheten recreatieve bestemming. Dat betekent dat er niet zomaar mag worden gebouwd. Volgens Kennemer Park BV gebeurt dat ook niet. De chalets worden elders gemaakt en prefab aangeleverd. Dat is ook de reden dat het vastgoedbedrijf geen bouwvergunning aanvraagt, want het zou niet om bouwwerkzaamheden gaan. 

Jan Straub, bewoner van de Zandvoortselaan en een van de bezwaarmakers: "259 woningen bouwen zonder vergunning aan te vragen: dat is raar! Als dit wordt toegestaan, kan straks iedereen bouwen zonder toestemming. En alleen omdat Kennemer Park zegt dat de woningen dankzij moderne techniek kant en klaar kunnen worden aangeleverd en geplaatst. Maar ze worden wel met schroefpalen in de grond gefundeerd. Dat is dus bouwen!"

Aanlegvergunning

Kennemer Park BV heeft wel een aanlegvergunning aangevraagd voor het gebied. Deze is nodig voor het verharden van paden, de voorbereiding van rioleringswerkzaamheden en het uitgraven van grond ten behoeve van de recreatieplas. De buren vrezen dat een eventuele toekenning van die aanlegvergunning voor Kennemer Park aanleiding is te beginnen met de bouw van de chalets.

Wethouder Martijn Hendriks zei daar niet op vooruit te kunnen lopen: "Als de aanlegvergunning wordt toegekend, er vervolgens gebouwd wordt en wij het idee hebben dat dat niet past, dan is dát het moment om het te toetsen."

Funderingen

Om zijn betoog kracht bij te zetten, herinnerde wethouder Hendriks de omwonenden aan het stopzetten van de bouw van twee modelwoningen op het terrein van de camping, bijna een jaar geleden. Dutchen Group, de toenmalige ontwikkelaar, had daarvoor al funderingen gestort. Daar bleef het bij. De gemeente liet de werkzaamheden na inspectie van de Omgevingsdienst IJmond stilleggen, omdat er geen vergunning voor was. 

(Tekst loopt door onder de foto)

Geert Sijtzema - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Beslissing aanlegvergunning binnen zes weken 

De aanvraag voor de aanlegvergunning die Kennemer Park heeft ingediend, heeft vertraging opgelopen. Er ontbrak een advies over de rioleringswerkzaamheden. Inmiddels zijn wel alle stukken binnen bij Omgevingsdienst IJmond. Die beslist binnen uiterlijk zes weken of de vergunning wordt toegekend. Vanaf het moment dat de beslissing ter inzage ligt, geldt een nieuwe termijn van zes weken waarin mensen zogeheten zienswijzen (voorheen bezwaren) kunnen indienen.

Sandevoerde voelt zich 'gepiepeld'

Het bezwaar van omwonenden is zeker niet het eerste protest tegen de plannen van Kennemer Park BV. De recreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren een gerechtelijke strijd tegen het vastgoedbedrijf. Dat wil dat de familiecamping verdwijnt en plaats maakt voor een luxe vakantiepark omdat dat veel lucratiever is.

Veel van de gasten staan met hun caravan al jaren op de plek dicht bij het strand en de duinen. Vorig jaar wonnen de campinggasten een aangespannen rechtszaak tegen Kennemer Park. De rechter bepaalde dat het bedrijf de huurovereenkomst met de recreanten onrechtmatig had opgezegd.

In een gesprek hebben de recreanten van Sandevoerde geprobeerd tot een vergelijk te komen met Kennemer Park. "We hebben gevraagd nog 25 jaar te mogen blijven. Veel mensen hebben namelijk geld geïnvesteerd in hun caravan", zegt Geert Sijtzema namens de kampeerders. "Daarmee zijn ze niet akkoord gegaan. We voelen ons gepiepeld."

 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]