Ga naar Content

IJspaleis uit Driehuis maakt comeback in Krommenie: neef geeft draai aan vertrouwd recept

Decennialang was het IJspaleis in Driehuis een begrip in de IJmond. Hun succesformule, die onder andere bestaat uit zelfgemaakt ijs, maakt binnenkort een comeback in De IJsstudio in Krommenie. Neefje Tomas bouwt in volle overgave verder aan het erfgoed waar zijn oom en tante jarenlang aan hebben gewerkt.

Tomas Duyn in de IJsstudio - Foto: NH Media

Voorbijgangers kijken nieuwsgierig omhoog als ze Tomas Duyn en zijn zwager op een steiger in de weer zien. "Ik kom zo hoor, maak dit nog even af", roept hij. Gehaast zet hij vervolgens een bak koffie, begint over een plint en haalt nog even een doek over de vitrine. 

De laatste puntjes worden duidelijk nog op de i gezet voor de opening. Aanstaande zaterdag is deze voor vrienden en familie, de 17e voor Krommenie. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Tomas Duyn druk bezig met het ophangen van de gevel - Foto: NH Media

Spannend vindt Tomas het ondernemersavontuur zeker, maar het ijsambacht is niet geheel onbekend voor de 27-jarige Heemskerker. Zo'n acht jaar lang staat hij bekend als Don Gelato, de ijscasanova, in het IJspaleis in Driehuis - de zaak van zijn oom Rob Kok en tante Daniëlle Veerman.

In 2021 nemen ze de beslissing om te stoppen met de razend populaire ijssalon. Tomas legt uit: "Mijn oom werkte zeven dagen in de winkel, en mijn tante voornamelijk bij de IJscompagnie, hun ijskeuken in Heemskerk. Ze liepen elkaar voortdurend mis, dus besloten ze zich te richten op de IJscompagnie, waarmee ze aan anderen leveren, en te stoppen met de winkel. Zo konden ze meer tijd samen doorbrengen."

Wereld stort in

"Dat heeft helaas niet lang mogen duren", vertelt Tomas. Een jaar nadat het stel stopt met de winkel en zich in rustiger vaarwater bevindt, overlijdt Daniëlle plotseling op 50-jarige leeftijd aan een aneurysma - een plaatselijke verwijding van een bloedvat.

De wereld van Tomas en zijn familie stort in. "Mijn oom wist toen niet of hij wel verder wilde met de IJscompagnie. Het was iets wat hij met mijn tante had opgebouwd. Daarom bood ik hem aan te helpen en de komende jaren bij hem in de leer te gaan, met uiteindelijk de intentie om het over te nemen."

IJsdroom

Bloed kruipt waar het niet gaan kan, want diep van binnen wist Tomas altijd al dat zijn hart bij het ijs lag. "Ik heb altijd tegen mijn tante gezegd dat het mijn droom is om een ijssalon te beginnen. Ik heb er weleens naar gekeken; mijn tante had de naam 'De IJsstudio' al bedacht. Maar de tijd was toen nog niet rijp, dus ben ik verschillende andere dingen gaan proberen."

"Ik heb altijd tegen mijn tante gezegd dat mijn droom is om een ijssalon te beginnen"

Tomas Duyn

Ik was zoekende, legt Tomas uit. "Nadat ik stopte bij het IJspaleis heb ik ieder jaar een andere baan gehad. Ik ben zelfs weer een keer een studie begonnen", zegt hij met twee optrekkende wenkbrauwen.  

Kans

Als hij de kans krijgt om zijn oom te helpen en zijn herintrede in het ijs te maken, twijfelt hij geen moment. Na een jaar weer in de business te zitten, komt de IJssalon in Krommenie vrij, waar ze met de IJscompagnie al aan leverden. 

"Ik ben toen met mijn vriendin Suus gaan kijken en heb de keuze aan haar overgelaten. Zij heeft uiteindelijk besloten: 'we gaan het doen!' Ze heeft een goede studie afgerond, maar nu gaan we toch mijn droom achterna en daar ben ik wel heel blij mee", zegt hij met een stiekeme glimlach. 

"Ik heb de keuze aan haar overgelaten en zij heeft uiteindelijk besloten: we gaan het doen!"

Tomas Duyn

Het kersverse ijsduo is vastberaden om naam te maken in Krommenie en omstreken, waarbij ze dezelfde receptuur gebruiken als Rob en Daan. "We staan er zelf, ik zeven dagen in de week en Suus zoveel mogelijk, want zij behoudt nog even haar baan. We bieden hetzelfde zelfgemaakte ijs en delen een grote passie voor het vak."

Voor Tomas is het extra bijzonder dat juist Krommenie de plek is van zijn eerste zaak. "Mijn tante zei altijd al dat Krommenie een prachtige locatie voor mij zou zijn, dus het is mooi dat alles nu samenkomt." Met trots wijst Tomas naar de foto op de muur. "Daar hangt mijn tante!"

Tekst loopt door onder afbeelding

Eerbetoon aan tante Daniëlle Veerman in de IJsstudio - Foto: NH Media

Aankomende zaterdag opent het stel de salon voor vrienden en familie. "De 17e gaan we echt open en kunnen mensen komen voor ijsjes, milkshakes, sorbets en (gepersonaliseerde) ijstaarten", zegt Tomas trots.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]