Ga naar Content

Waarom pakken Noord-Hollandse boeren het protest weer op?

Een groep boeren blokkeerde afgelopen vrijdag- en zaterdagavond de A7. Eerst ter hoogte van Hoorn en vervolgens de Afsluitdijk. Ook was een kleinschalig protest de Dam in Amsterdam. Waarom hebben de boeren het protest weer opgepakt? NH sprak met boer Barry van der Burg, melkveehouder in Wieringerwerf.

Foto: Persoonlijk archief

Per 1 januari 2024 zijn er nieuwe Europese maatregelen ingegaan die effect hebben op boeren, waaronder een aangepast mestbeleid. Dat is een doorn in het oog van veel van die boeren. Ook melkveehouder Van der Burg is het niet eens met de nieuwe regels. Hij heeft samen met zijn vrouw Ilse een bedrijf in Wieringerwerf. In hun stal staan 130 koeien en 70 kalveren. Boer Barry was vrijdagavond ook met zijn trekker aanwezig bij het protest op de A7 bij Hoorn. 

Mest

Door het vernieuwde mestbeleid mogen boeren nu geen mest meer verspreiden in de buurt van sloten. Rond alle sloten is nu een zogeheten bufferzone, een strook land die boeren niet meer kunnen gebruiken. Boer Barry is hier boos over. "Om je een voorstelling te geven: als je een gemiddelde tuin hebt, dan zet de buurman de schutting opeens 40 centimeter opzij je tuin in. Dat voelt niet fijn. Er is nu dus veel onvrede over het mestbeleid dat de overheid voert, waarbij de mestmarkt de boeren in het ravijn stort."

"Er is totaal geen plan, linksom of rechtsom komt de rekening bij de consument terecht"

Boer Barry

Tijdens het protest droegen de boeren een pamflet bij zich met daarop acht standpunten. Op nummer één stond het terugdraaien van de Green Deal, een pakket Europese regels dat ervoor moet zorgen dat Europa in 2050 klimaatneutraal is.

Volgens boer Barry zijn er met deze deal veel afspraken gemaakt waarvan de gevolgen niet bekend zijn. Een voorbeeld hiervan is de doelstelling dat de biologische landbouw in 2030 tot een kwart de totale landbouw uitgebreid moet zijn.

"Maar een markt kan je creëren, niet afdwingen. Dan moet je daar actief mee aan de gang. Er is alleen totaal geen plan. En links- of rechtsom komt de rekening bij de consument terecht. Mensen komen nu al niet rond, het wordt gewoon steeds lastiger om gezond en betaalbaar voedsel te produceren", zegt boer Barry. 

De veestapel

Nederland wordt ook wel 'de veestal van de wereld' genoemd: we hebben per vierkante meter de meeste dieren. Je zou je kunnen afvragen of het niet een tandje minder kan in Nederland. Boer Barry is daar heel duidelijk over.

"In Nederland produceren we hartstikke efficiënt en met zo min mogelijk impact op het milieu. Dus dat betekent dat als we in Nederland besluiten te minderen, dat er in een ander land opgeschaald moet worden: waar ze minder efficiënt produceren en waar de landbouw met meer impact op het milieu gepaard gaat. Dan is het netto effect van dat je in Nederland gaat afschalen, dat het milieu zwaarder belast zal worden."

"Met die grond kan je niets meer, dus komt er minder geld binnen"

Boer Barry

Door alle nieuwe maatregelen zien sommige boeren door de bomen het bos niet meer. Ook voor boer Barry wordt het steeds lastiger om te boeren. "Wij moeten door de nieuwe regels meer mest afvoeren omdat we het niet mogen gebruiken, dat kost 30 euro per kuub. Tegelijkertijd moet ik meer kunstmest inkopen. Daarnaast ben je door de bufferzones 4 procent grond kwijt. Met die grond kan je niets meer, dus komt er minder geld binnen. Ik krijg hier niet direct een rekening van, maar ik moet wel elke maand de rekening van de bank betalen. Zo stapelt het door alle maatregelen steeds op."

Kringloop

Maar wat moet er dan anders volgens de boeren? Als het aan boer Barry ligt moet een mestkringloop komen, daarmee bedoelt hij dat hij dat het weer toegestaan moet worden om meer dierlijke mest te gebruiken in plaats van kunstmest. Dat mag door de nieuwe regels steeds minder. Tot slot vindt de boer dat er snel een oplossing moet komen voor de bedrijven die door de stikstofaanpak illegaal zijn geworden. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.