Ga naar Content
Bodine Monet
Haarlem

Zandvoortse Bodine (23) wil Duitsland vertegenwoordigen op Eurovisie Songfestival

3 februari 2024, 18.57 uur
Door: Maikel Ineke · Foto: NH Media / Maikel Ineke

Op het eerste gezicht is het misschien raar: een zangeres uit Zandvoort die Duitsland wil vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Maar als je het verhaal van de 23-jarige Bodine Monet hoort, dan is de stap zo gek nog niet. Over twee weken staat ze in de finale van het Duitse nationale songfestival in Berlijn.

Tuurlijk, het liefst komt Bodine voor Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival. "Elke keer als ik weer terugkom op Schiphol voelt het voor mij als thuis", vertelt ze tegen NH. Maar in Nederland is het tegenwoordig zo geregeld dat je niet kunt strijden om een plek op het liedjesfestijn. Een groep deskundigen wijst op basis van alle inzendingen één artiest aan. 

Auditie

Hoe anders is dat in Duitsland. Ook daar meld je je als kandidaat aan met een liedje, maar vervolgens is er nog een heel traject waarin je je kunt laten gelden. De jury maakt op basis van demo's een eerste selectie. De geselecteerden doen vervolgens auditie en een deel daarvan stroomt door naar de finale. Tijdens de finale bepaalt zowel het publiek als de jury wie uiteindelijk wordt afgevaardigd voor het songfestival.

Bodine is nu nog in Zandvoort, maar reist over een week al af naar Berlijn - Foto: NH Media / Maikel Ineke

"Als kind droomde ik er al van om aan het Eurovisie Songfestival mee te doen", vertelt Bodine in een koffiezaak in haar woonplaats. "Ik wist dat het lastig zou worden om voor Nederland uit te komen. Tijdens een writer’s camp (samenkomst van muzikanten en producers om samen liedjes te schrijven, red.) werkte ik samen met muzikanten uit andere landen. Zo ontstond het idee om een nummer voor het Duitse songfestival te maken."

Vrijheid

Dat nummer werd Tears Like Rain. Een pop-ballad, echt een nummer dat helemaal bij mij past. Het bouwt op van een rustig, wat verdrietig begin", naar een climax die voor mij een nieuwe, positieve start symboliseert. Tijdens die climax komt er ook een showelement bij op het podium. Wat dat precies wordt, dat moet ik nog met de Duitse tv-producers bespreken. Ik heb veel vrijheid en het wordt echt mijn eigen performance."

Tekst gaat door onder de foto.

Bodine groeide op in Haarlem en woont nu in Zandvoort - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Het zijn de puntjes op de i. Het meeste heeft Bodine al geregeld voor de finale op 16 februari. Tijdens de grote tv-show wordt ze voorgesteld aan het Duitse publiek, met een introductiefilmpje en een interview. "Dat is allemaal al eerder opgenomen. Toen ik naar Duitsland moest voor het interview heb ik eerst nog drie hele dagen Duits zitten studeren."

Het illustreert de ambitie en het perfectionisme van Bodine, want haar Duits is al bovengemiddeld goed voor een Nederlander. "Ik heb Duits op school gehad. Dat scheelt al. Maar het helpt ook dat ik Zandvoort woon. In de zomer hoor je hier eigenlijk alleen maar Duits om je heen. Ik denk dat ik dat gewoon al heb opgepikt."

"Het helpt dat ik in Zandvoort woon: in de zomer hoor je hier eigenlijk alleen maar Duits om je heen"

Bodine Monet

Bodine is bovendien van huis uit internationaal georiënteerd. Haar ouders hebben elkaar in Canada ontmoet. Haar vader is piloot en is momenteel in Hongkong gestationeerd. Bodine is in Haarlem geboren. Na het uitbreken van de coronapandemie is het gezin naar Zandvoort verhuisd.

Heeft ze in haar woonplaats al gepeild wat Duitsers van haar inzending vinden? "Nee, haha, dat heb ik nog niet gedaan. Het is hier nu in de winter erg rustig." Op een andere manier profiteert ze wel van haar roots. "Ik merk dat ze in Duitsland mijn manier van praten leuk vinden: Duits met een Canadees én Nederlands accent."

De finale van het Duitse songfestival is vrijdag 16 februari vanaf 22.00 uur live te volgen via de Duitse tv-zender ARD. Er zijn in totaal negen finalisten. Het is nog niet bekend in welke volgorde ze optreden. Dat hoort Bodine enkele dagen voor de show.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]