Ga naar Content

Een uniek jaar als dijkgraaf: "Deze waterstand komt eens in de honderd jaar voor"

Deze week is Remco Bosma precies één jaar dijkgraaf. Als de 'burgemeester' van het waterschap in de bovenste helft van Noord-Holland, had hij de afgelopen maanden zijn handen vol aan stormen, regen en daardoor hoog water. "Dit was een waterstand die eens in de honderd jaar voorkomt", vertelt dijkgraaf Remco Bosma. Tussen het hoge water in Onderdijk praat hij met verslaggever Sander Huisman over de dijken, de unieke situatie en zijn liefde voor deze regio.

De parkeerplaats bij De Vooroever tussen Medemblik en Onderdijk staat nog steeds helemaal onder water. Fietsers die langs het IJsselmeer willen fietsen, kunnen het fietspad niet gebruiken: ook dat staat nog onder water.

Remco Bosma heeft voor de zekerheid de laarzen aangetrokken. Het voetpad over de kleine verhoogde stroken net buiten de dijk liggen hoog genoeg om met droge voeten naar de andere kant te lopen. Met een grote kaart van de regio verklaart de dijkgraaf het hoge water van de laatste maanden.

'Een meter hoger dan normaal'

De combinatie van veel regenwater uit de polder, hoge waterstanden in de IJssel die bij Kampen in het IJsselmeer uitmondt en een noordwestenwind die tegen de Afsluitdijk aanblies, zorgden er in december en januari voor dat er geen water kon worden gespuid naar de Waddenzee. Daardoor stond het water op sommige momenten wel een meter hoger dan gebruikelijk in de winter.

Geen zorgen

Volgens dijkgraaf Bosma hoeven we ons binnen de dijken geen zorgen te maken. Die worden langs het Markermeer op dit moment verstevigd. Ze voldoen aan alle eisen om het tot in ieder geval 2050 vol te houden.

De dijken worden standaard twee keer per jaar gekeurd, en met het hoge water worden zelfs extra rondes gedaan om er zeker van te zijn dat ze niet zwak worden. "Eigenlijk zijn we nooit klaar", verwijst Bosma naar het feit dat zodra de werkzaamheden klaar zijn, het eigenlijk gewoon weer van vooraf aan begint.

Elke week gaat Sander op pad in West-Friesland. Voor verslaggever Sander is niets te gek, hij bezoekt een pratende grasparkiet, laat het licht eens anders schijnen op hete hangijzers en blikt terug op oude nieuwsverhalen.

Bekijk hier alle afleveringen van Sander op Pad in West-Friesland.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]