Ga naar Content

Meer agenten op camping Rijsenhout na geweldsuitbarsting tussen eigenaar en bewoners

De komende tijd surveilleren er vaker boa's en politiemensen op en rond camping De Westeinder in Rijsenhout. Daarmee gaat burgemeester Schuurmans in op een verzoek van bewoners om een noodverordening. De bewoners voelen zich namelijk geïntimideerd en zeggen te worden bedreigd door de nieuwe eigenaar.

Camera's geplaatst bij receptie camping De Westeinder - Foto: NH/Thijs-Jan van Aalst

Dat bleek tijdens de raadsvergadering van de Haarlemmermeerse raad gisteravond. Op vragen van Forza!-raadslid Marlène Hogervorst over het noodverordening-verzoek, liet burgemeester Schuurmans weten dat ze politie en boa's heeft gevraagd zich vaker te laten zien op het park aan de Grote Poellaan. "En het net ophalen indien nodig." 

'Ernstig mis'

De burgemeester vertelt dat het gisteren twee keer uit de hand is gelopen op de camping. "Zowel bij de bewoners als bij de eigenaar ging het ernstig mis", benadrukt ze. Inmiddels heeft Schuurmans met de bewoners en eigenaar Lammert Zwakhoven gesproken en er bij hen op aangedrongen een oplossing te vinden om verdere escalatie te voorkomen. 

"Ik hecht er vooral waarde aan dat mensen in een veilige omgeving wonen", licht de burgemeester haar 'de-escalerende' optreden toe.

"Als hij vindt dat hij gewond is geraakt, moet hij aangifte doen"

Politiewoordvoerder

De politie kan niet bevestigen dat ze vaker surveilleren. "We doen nooit uitspraken over onze inzet", aldus een woordvoerder.

Bij één van de incidenten van gisteren waaraan Schuurmans refereert zou de nieuwe eigenaar Lammert Zwakhoven gewond zijn geraakt, zo blijkt uit een reportage van omroep Powned. Een politiewoordvoerder bevestigt dat er gisteren rond 11.30 uur iemand 'letsel' heeft opgelopen tijdens 'een conflict tussen meerdere personen' op de camping. 

Kopstoot

In de video claimt Zwakhoven dat hij voor behandeling naar het ziekenhuis moest. Daar is hij geweest, vertelt hij telefonisch aan NH, om zich te laten behandelen aan een hersenschudding. 

Een politiewoordvoerder benadrukt dat de politie niet heeft vastgesteld dat het slachtoffer gewond is geraakt. "Maar als hij vindt dat hij gewond is geraakt, moet hij aangifte doen."  

Veel bewoners zijn ten einde raad: deze week ontvingen ze een brief waarin de nieuwe eigenaar het huurcontract opzegt. Dat betekent dat de bewoners eind september hun biezen moeten pakken. En dat terwijl de camping voor velen al de laatste strohalm op de krappe woningmarkt was. 

NH was vorige week op een bewonersbijeenkomst, toen de verkoop van de camping nog niet officieel was bekendgemaakt. 

Campingbewoners willen niet weg - NH Nieuws

Stichting Belangen Camping De Westeinder (SBCDW) beraadt zich nog op vervolgstappen en onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

Intimidaties

Anneke Stokkel wil niet op camera reageren, maar vertelt telefonisch aan NH dat de sfeer op de camping sinds de bekendmaking van de deal er niet beter op is geworden. Bewoners worden door secondanten van de nieuwe eigenaar aangesproken op gedrag dat tot voor kort geen enkel probleem was. 

"Een man die zijn auto voor zijn caravan had geparkeerd om pallets uit te laden, kreeg te horen dat hij daar niet mocht parkeren, met een valse lach erbij", vertelt ze. "Terwijl wij dat als bewoners geen probleem vinden." 

"Bij de receptie is zo'n grote paal met camera's geplaatst"

Anneke Stokkel, bewoonster van camping De Westeinder

Ook zijn er beveiligingsmaatregelen genomen, waardoor Anneke zich letterlijk met argusogen bekeken voelt. "Bij de receptie is zo'n grote paal met camera's gezet, die je ook wel op bouwplaatsen ziet." Volstrekt onnodig, vindt de long covid-patiënte. "Het is hier altijd heel rustig en vriendelijk."  

'Fysiek overwicht'

Een bewoner die anoniem wil blijven vertelt ter plaatse aan NH-verslaggever Thijs-Jan van Aalst dat de nieuwe eigenaar met drie man sterk bij hem langs kwam om de opzegging van het huurcontract te overhandigen.

"Voor mijn gevoel was dat om een fysiek overwicht te hebben, gezien de sfeer onder de bewoners. En ze zitten soms met wel tien man bij die receptie. Als je met ze praat zijn ze hartstikke aardig, zolang je maar in september opgehoepeld bent."

"Het leefgenot is volledig naar de kloten"

Bewoner

De man woont al jaren op de camping en wantrouwt de nieuwe eigenaar zo, dat hij zijn kinderen 's avonds niet meer alleen op de camping laat rondlopen. "Met die types op het terrein. Dat de handhaving langskomt is fijn, maar het leefgenot is volledig naar de kloten."

Twijfels

Anneke betwijfelt of Zwakhoven daadwerkelijk gewond is geraakt. "Ik zag in ieder geval niks", vertelt ze. "Misschien willen ze dat gebruiken tijdens een rechtszaak. Later kreeg hij wel een zak ijs op zijn gezicht, daar wordt het ook rood van."

Dankzij de intensievere surveillance van politie en boa's lijkt de rust op de camping voor nu teruggekeerd, vertelt Anneke. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]