Ga naar Content

Vervallen spoorwachtershuisjes aan Haarlemse Koppestokstraat gaan tegen de vlakte

De voormalige spoorwachtershuisjes langs het spoor aan de Koppestokstraat in Haarlem worden dit jaar nog gesloopt. Dat is beter voor de veiligheid rond het spoor. De rechter gaf vorig jaar al toestemming om de huisjes weg te halen. De sloop begint in augustus.

Spoorwachtershuisje Koppestokstraat Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Dat meldt spoorbeheerder ProRail donderdag. Het gaat om twee 'dubbele wachterswoningen'. Dat zijn de twee-onder-een-kapwoningen aan Koppestokstraat 2 en 4. De panden staan al jarenlang leeg en zijn inmiddels vervallen tot krotten.

De huisjes staan er sinds het einde van de negentiende eeuw en werden bewoond door 'spoorwachters'. Zij ontfermden zich over de bediening van de spoorbomen, de seinen en de inspectie van het spoor. 

Monumentenstatus

Erfgoedvereniging Bond Heemschut stapte eerder naar de rechter om de sloop te voorkomen. Volgens de bond hebben de twee panden een grote cultuurhistorische waarde. Het zijn de enige wachtershuisjes van dit type in oorspronkelijke bouw in Haarlem. 

Ook de gemeente Haarlem wilde de sloop enkele jaren terug nog tegenhouden, door de huisjes aan te wijzen als gemeentelijk monument. Die status is op verzoek van ProRail weer ingetrokken door de gemeente. De rechter wees de bezwaren van de erfgoedvereniging af. 

Tekst loopt door onder de foto.

Spoorwachtershuisje Koppestokstraat Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Een woordvoerder van ProRail meldt dat de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop half augustus beginnen. De huisjes zelf gaan in oktober tegen de vlakte. Omdat de huisjes dicht op het spoor staan en er veel treinen rijden, wordt de sloop voor een groot deel uitgevoerd in het weekend van week 42. Dan wordt het treinverkeer ook een etmaal stilgelegd. 

Geluidsoverlast

Een woordvoerder zegt verder dat de voorbereidingen zoveel mogelijk overdag worden gedaan. De spoorbeheerder wil geluidsoverlast door luidruchtige machines in de nachtelijke uren voorkomen, zodat omwonenden er niet wakker van liggen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]