Ga naar Content

Joodse geschiedenis op Schoorlse bodem: drie namen vereeuwigd met struikelstenen

In Schoorl vind je sinds maandagochtend Stolpersteine voor drie joden die vermoord zijn tijdens de holocaust. Philip Mok, Louis de Kadt en Sonja Rita de Kadt-Swaap worden op deze manier voor altijd herdacht. "Door hun namen te blijven noemen worden zij nooit vergeten."

Foto: Streekstad Centraal

De Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, liggen op symbolische plekken in Schoorl. Het zijn de laatste plekken waar de mensen die herdacht worden in vrijheid hebben gewoond. Op elke steen staat de naam van één van de personen. Zo worden ze niet vergeten. "Dat is waar we op moeten blijven hameren", zegt burgemeester Lars Voskuil tegen onze mediapartner Streekstad Centraal.

De eerste steen werd aan de Duinweg 125 gelegd, het voormalig adres van Philip Mok. De andere twee stenen zijn aan de Boschmanweg 11 gelegd, voor het laatste huis van het echtpaar De Kadt. Er kwamen veel mensen op de onthulling af. Het was een beladen moment, een dag na de holocaustherdenking op de Algemene Begraafplaats van Bergen. 

In onderstaande video zie je hoe de legging verliep, en komt onder andere de kleindochter van het echtpaar De Kadt aan het woord.

Tekst gaat door onder de video.

Stukje Joodse geschiedenis op Schoorlse bodem: drie namen vereeuwigt met struikelstenen - NH Nieuws

Jill Keefer, de kleindochter van het echtpaar De Kadt, kwam speciaal voor de herdenking uit Amerika over. "Het is belangrijk om de geschiedenis en feiten te onthouden", vertelt ze. "En niet te doen alsof dingen niet zijn gebeurd."

Het idee van de Stolpersteine werd in 1992 bedacht door Gunter Demnig. Ook hij was aanwezig tijdens de onthulling. Inmiddels is zijn project een begrip. In talloze dorpen en steden liggen er nu Stolpersteine. Zo blijft de herinnering levend aan wat gebeurd is, en nooit vergeten mag worden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]