Ga naar Content

Toewijzing woning aan leraren en verplegers dit jaar wél eerlijk, belooft Amstelveen

Amstelveen heeft de procedure aangepast waarmee leerkrachten en zorgpersoneel worden geselecteerd voor de toewijzing van een sociale huurwoning. Vorig jaar gaf de gemeente een specifieke groep onterecht géén voorrang, waardoor die geen woning kreeg toegewezen.

Illustratieve foto van Arthur Krijgsman - Foto: Pexels

De gemeente ontvangt vanuit de zorg- en onderwijsinstellingen regelmatig signalen dat het moeilijk is voor hun medewerkers om in en rond Amstelveen woonruimte te vinden, waardoor deze soms genoodzaakt zijn om in andere gemeentes werk te zoeken. "En dat terwijl hun werk van enorme maatschappelijke waarde is voor Amstelveen", benadrukt de gemeente aan NH.

30 sociale huurwoningen

Door het aanbieden van een sociale huurwoning blijven medewerkers eerder bij dezelfde zorg- of onderwijsinstelling werken, zo blijkt uit een enquête afgenomen bij de toegelaten kandidaten van de afgelopen twee jaar. Daarom kiest de gemeente ervoor om dit jaar 30 sociale huurwoningen aan te bieden. Dat zijn er 10 meer dan vorig jaar.

Bij de selectieprocedure ging het vorig jaar mis. Het college wilde voorrang geven aan onderwijs- en zorgpersoneel dat al lang in Amstelveen woonde of op korte termijn dakloos dreigde te worden, maar deze criteria werden ten onrechte niet gebruikt.

Lees ook

In plaats daarvan werd er geselecteerd op basis van inschrijfduur bij Woningnet. De kandidaten die in aanmerking kwamen voor zo'n sociale huurwoning werden daardoor niet op de juiste plek op de lijst gezet, en sommigen belandden zelfs op de reservelijst.

Minder voorwaarden

Door dit jaar de kandidaten op minder voorwaarden te testen en geen ingewikkelde rangorde meer te gebruiken, vermindert de gemeente de kans op fouten en kunnen kandidaten zelf makkelijker beoordelen of ze in aanmerking komen. 

De voorwaarde om Amstelveners voorrang te geven is geschrapt, omdat de gemeente juist tegemoet wil komen aan de kandidaten met een lange reisafstand. 

Een lange reisafstand is dan ook één van de twee overgebleven voorwaarden. Dreigende dakloosheid is de tweede voorwaarde. Hierbij geldt dat kandidaten die dakloos dreigen te raken voorrang hebben op kandidaten met een lange reisafstand. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]