Ga naar Content

Voorgenomen krimp van Schiphol in november onwaarschijnlijk

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen van 500.000 naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

Vliegtuigen op Schiphol - Foto: NH Media

Het was de bedoeling om al voor deze zomer het aantal vluchten te beperken, maar dat stuitte op groot verzet van onder meer de Verenigde Staten. Het plan zou Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen raken, waardoor de VS dreigden ook de landingsrechten voor KLM op Amerikaanse luchthavens in te perken. 

Daarna was het plan van het kabinet om per 1 november dit jaar het aantal vluchten te beperken tot 452.500, maar dat lijkt volgens het ministerie nu dus ''onwaarschijnlijk". 

Harbers had dit "graag anders gezien", schrijft hij aan de Tweede Kamer. "Maar het is belangrijk om de voorgeschreven processen en procedures nauwgezet te volgen en de tijd te nemen die nodig is om tot een goede afronding te komen."

Heel ergerlijk

Greenpeace, Natuur & Milieu, Milieudefensie en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland vinden het "heel ergerlijk dat nu opnieuw kostbare tijd verloren gaat om omwonenden te beschermen tegen slapeloze nachten en overlast door Schiphol en luchtvaartbedrijven".

In een verklaring schrijven ze dat de luchtvaartsector genoeg tijd heeft gehad om geluidsoverlast te verminderen. "De Nederlandse overheid kan niet anders dan de sector verplichten om te krimpen en zich aan de regels te houden die gelden voor geluid."

"Ongelooflijk", reageert Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) op X. Hij noemt het mogelijke uitstel een "klap in het gezicht van omwonenden die al jaren enorme geluidshinder ervaren".

Lees ook