Ga naar Content

Boerenkoolclub geopend: 200 NH Radio luisteraars aan tafel bij boer Arnold

Zo'n 200 luisteraars van NH Radio genoten donderdagavond van een bordje boerenkool, verzorgd door presentator Pieter Kok. Het was de tweede editie van de Boerenkoolclub. Boer Arnold toverde op de boerderij van de familie Res uit Castricum zijn loods om tot boerenkoolrestaurant. 

200 luisteraars naar Boerenkoolclub. - Foto: NH Media

De Boerenkoolclub was een spontaan idee van presentator bij NH Radio Pieter Kok, nadat hij vertelde dat zijn vrouw en kinderen geen boerenkool lusten. "Daar werd ik zo ongelukkig van", vertelt hij. Omdat Kok het liefst samen met anderen zijn liefde voor boerenkool deelt, besloot hij vorig jaar zo'n vijftig luisteraars uit te nodigen in de kantine van Arnold's familiebedrijf. 

Groot succes

Met groot succes. Dit jaar kreeg Kok namelijk wel 200 aanmeldingen. Daarom vroeg hij aan Arnold of er een grotere ruimte was. "Tegen Pieter nee zeggen, dat kan niet. Dus ik zei: Pieter, kom maar op", lacht Arnold.

De presentator kookt de stamppot zelf. Kok vertelt dat hij zo'n 60 kilo aardappelen heeft geschild. Veel producten komen uit de regio. "Het vlees komt uit Amsterdam en de boerenkool uit Broek op Langedijk." Kok benadrukt de samenkomst van Noord-Holland in het evenement. Ook zijn er een aantal nieuwe recepten die door een professionele jury beoordeeld worden. 

Eerder op de dag had NH een peiling: eet jij regelmatig stamppot? Daaruit bleek dat 90  procent van de lezers die de peiling invulden niet vies zijn van een bordje stamppot. 

Boerenkool. - Foto: NH Media

Vanaf 16:00 uur stroomden luisteraars toe vanuit alle windstreken van de provincie. Mensen vanuit nabijgelegen dorpen kwamen op de fiets, andere luisteraars kwamen vanuit Weesp en Hilversum met de auto om het evenement bij te wonen. Radiopresentatrice Patricia Nagelkerke was ook present en maakte haar programma 'Vandaag de Dag' live vanuit het geïmproviseerde stamppotfestijn.

 

Naast de reguliere portie boerenkool met gehaktbal, worst en spekjes, zoals de meesten van ons hem over het algemeen maken, waren er ook nog twee andere varianten klaargemaakt. Eentje met oude kaas en champignons en een versie met Hollandse garnalen en kreeftenbisque. Deze werden gekeurd door Michel Rekers, de drievoudig kampioen stamppot koken, waarbij de variant met garnalen als beste uit de bus kwam.

Benieuwd hoe dat smaakt? Probeer het dan zelf eens uit aan de hand van het recept:

Boerenkool met kreeftenbisque en Hollandse garnalen

Ingrediënten voor 4 personen:

1½ kg kruimige aardappelen
500 gram boerenkool, gewassen en gesneden
125 gram ongezouten roomboter
250 gram kreeftenbisque (mag je ook zelf maken, hoop werk)
100 gram Hollandse garnalen
Zout

Laat de garnalen op kamertemperatuur komen (tip van de jury!)

Schil de aardappelen en doe ze in een pan met water tot ze net onder staan. Breng aan de kook op middelhoog vuur. Doe als het water kookt een snuf zout in naar smaak en doe de boerenkool er bovenop. Kook het geheel tot de aardappelen (echt) gaar zijn. Giet volledig af en zet de pan terug op het fornuis, vuur uit. Doe alle boter erbij en laat het deksel op de pan. 

Verwarm ondertussen de kreeftenbisque in een apart pannetje tot hij door en door warm is. 

Stamp nu de boerenkool en aardappelen door elkaar. Je zult merken dat dit nog niet helemaal smeuïg is, maar stamp het zo fijn mogelijk. Doe daarna beetje bij beetje de kreeftenbisque erbij zonder het volledig op te schenken. Proef en voeg waar nodig nog wat zout toe.

Maak nu de borden op door de boerenkool erop te doen, een kuiltje te maken voor de overgebleven kreeftenbisque en strooi met veel gevoel voor drama de Hollandse garnalen erover!

Eet smakelijk!

Patricia Nagelkerke tijdens de uitzending van De Boerenkoolclub van NH - Foto: NH Media

Bekijk hieronder de fotoslideshow van de gezellige bijeenkomst in Castricum.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.