Ga naar Content

In dit Haarlemmermeerse bos worden gezonde bomen gekapt, maar waarom?

Langzaam maar zeker worden er gezonde bomen in De Groene Weelde bij Vijfhuizen gekapt. En dat is nodig ook, vertelt Pim Hesselman van Recreatie Noord-Holland. Maar waarom zou je gezonde bomen kappen? "Op de open plek die hier nu achter blijft zullen komend voorjaar al veel nieuwe planten opkomen."

Minder bomen goed voor Haarlemmermeers bos - NH Nieuws

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]

Er staan dus te veel bomen in dit bos, en dat zorgt voor problemen. "Deze hoge populieren zijn allemaal ongeveer even oud en als ze in blad staan houden ze al het licht weg van de bosbodem", vertelt Pim terwijl op de achtergrond een kettingzaag klinkt.

"Die boom wordt geringd. Dan zagen we de sapstroom net onder de bast door zodat de boom langzaam afsterft. Zo'n rechtopstaande dode boom is geweldig voor insecten en spechten."

Lees door onder de foto

Gemarkeerde bomen die op het punt staan om te worden omgehaald. - Foto: NH Media/Stephan Roest

De gezonde bomen zijn sterk en laten zich niet zomaar vellen. Voorzichtig zet de bestuurder van de graafmachine de graafarm tegen de boom, en begint te duwen. Tevergeefs, de boom wil niet om. "De wortels zijn te sterk", vertelt Pim. "Tijd voor plan B."

Zodra de boomwortels aan één kant zijn uitgegraven, begint de machine weer te duwen. Nu lukt het wel: de boom valt om. "Zie je dat de wortelkluit meekomt?", vraagt Pim. "Dat is heel goed, want nu ontstaat er een kuil waar water in blijft staan, wat weer heel nuttig is voor amfibieën als kikkers en salamanders."

Lees door onder de foto

Met kluit en al is deze boom zojuist omgeduwd. - Foto: NH Media/Stephan Roest

In bossen op meerdere plekken in de provincie wordt zo de biodiversiteit gestimuleerd. "We doen dit samen met de Provincie Noord-Holland", aldus Pim.

Storm nabootsen

"We gooien dus niet een heel bosvlak plat", stelt Pim gerust. "Eén voor één worden hier en daar speciaal geselecteerde bomen omgetrokken of geringd. We bootsen als het ware een storm na en je zal zien: over één of twee jaar groeien op deze plek allerlei planten en struiken die nu geen kans krijgen. Daar profiteren weer insecten van en dat vinden vogels dan weer fijn."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]