Ga naar Content
Een ijsbaan met daarachter een ondergaande zon.
Haarlem

Mandjes op het veld, kratjes eronder: korfbalclubs krijgen experimenteel kunstgras

18 januari 2024, 06.06 uur · Aangepast 25 januari 2024, 17.38 uur
Door: Maikel Ineke · Foto: NH Media / Maikel Ineke

Korfbalverenigingen HKC Haarlem en CKV Rapid bij de Kleverlaan in Haarlem-Noord krijgen nieuwe kunstgrasvelden. De oude ondergrond is tien jaar intensief gebruikt en aan vervanging toe. Het lijkt een routineklus, maar dat is het bepaald niet. Het gaat om een experiment van de gemeente om in te springen op klimaatverandering. 

Meer neerslag, meer hitte. De statistieken van de afgelopen jaren laten er geen misverstand over bestaan: de weersextremen worden groter. De gemeente Haarlem probeert met een ambitieus klimaatbeleid de stad leefbaar te houden en gebruikt daar soms creatieve oplossingen voor.

Zaalseizoen

Matthijs de Boorder ziet het als twee vliegen in één klap. Namens de gemeente is hij verantwoordelijk voor de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden aan de ‘t Hoenstraat, tussen de Westelijke Randweg en de Jan Haringstraat in. “De kunstgrasvelden voor HKC en Rapid waren aan vervanging toe. We gebruiken dat moment om slimme klimaatoplossingen toe te passen.”

De drie kunstgrasvelden worden gebruikt om op te korfballen. In de zomer. In de wintermaanden spelen de clubs in het Kennemer Sportcenter, aan de andere kant van de Randweg. En dus gaan er momenteel in plaats van ballen vooral bouwmaterialen heen en weer op het sportcomplex.

Tekst loopt door onder de foto

Aanleg kunstgras korfbalvelden - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Het vernieuwende zit in de laag onder het kunstgras, legt Mark Vorsteveld uit. Hij is als projectleider bij de organisatie SRO verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van sportcomplexen. “In de betonnen bak onder het veld zetten we een soort van kratjes neer. Daarin kan het regenwater worden opgevangen. Op de kratjes komt foam te liggen. Dat absorbeert het water. Op die manier blijft het kunstgrasveld vochtig.”

Dat heeft gevolgen voor de temperatuur van het veld. In de zon kan de temperatuur van een kunstgrasveld oplopen tot wel 65 graden. “We hopen dat met deze techniek de temperatuur tot 35 à 40 graden beperkt wordt.” Vorsteveld wijst op een hittekaart die de gemeente liet maken. “Rond kunstgrasvelden zie je een donkerrood gebied.”

"Wij zijn zelf ook benieuwd naar het precieze effect"

Mark Vorsteveld, projectleider

Het is de bedoeling dat de hele wijk rond de kunstgrasvelden profiteert van de regenwateropvang en de verminderde hitte-uitstoot. Vorsteveld: "Wij zijn zelf ook benieuwd naar het precieze effect. We weten dat het verschil gaat maken, maar we gaan meten hoeveel precies. Aan de hand daarvan gaan we de techniek op andere plekken in Haarlem toepassen."

Voor de korfballers zijn de mandjes op het veld belangrijker dan de kratjes onder het veld. "We kijken uit naar het nieuwe kunstgras”, meldt Hans Kramer, penningmeester van CKV Rapid. "Vooral omdat er in de oude velden na verloop van tijd behoorlijk wat gaten en oneffenheden zaten. Dat kan een gevaar zijn voor de spelers." 

Biodiversiteit

De club is met de nieuwe velden weer helemaal bij de tijd. Kramer: "Een kunstgrasveld gaat zo’n tien jaar mee. Vlak nadat wij het vorige veld in gebruik namen, veranderde de bond de spelregels. De velden werden voortaan 40 bij 20 meter groot, in plaats van 60 bij 30. Wij hebben nog negen jaar op het oude formaat gespeeld.”

Rond de velden van de korfbalclubs worden lage hagen aangebracht. Dit om de biodiversiteit en hittevermindering te bevorderen. Het natuurgrasveld naast de kunstgrasvelden blijft zoals dat nu is, laat de gemeente weten. Ook om de windvang van de vierhonderd jaar oude Schoterveense molen niet te belemmeren. De werkzaamheden zijn naar verwachting (afhankelijk van het weer) in de loop van februari afgerond.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]