Ga naar Content

Sluiting komt hard aan bij personeel Hessing: "Mensen staan te huilen"

Het nieuws dat groentefabriek Hessing de deuren sluit van de vestiging in Zwaagdijk-Oost, komt hard aan bij het personeel. Dinsdagmiddag werd bekend dat veel banen bij de vestiging komende zomer komen te vervallen, omdat de productie naar Venlo verhuist. Voor sommige medewerkers kwam de trieste mededeling niet als een verrassing, maar voor veel van hen wel. 

Hessing vertrekt uit Zwaagdijk-Oost - NH Nieuws

Dinsdagmiddag was er een bijeenkomst waarbij het personeel werd ingelicht over de voorgenomen sluiting. Honderden medewerkers die in de productie werken verliezen hun baan, ondersteunende functies blijven in Zwaagdijk gehuisvest. Niet veel later druppelen de eerste personeelsleden van Hessing naar buiten. Ze zwijgen veelal en stappen in busjes of eigen auto's. Een eerste reactie? Liever niet. Verdrietig druipen ze af, voor hen is de toekomst ongewis. 

Willem Leeflang is lid van de ondernemingsraad (OR) en zag even daarvoor trieste taferelen toen de directie de plannen over de sluiting deelde. "Er zijn mensen die hier 20 of 30 jaar werken. Die komen nergens anders meer aan de bak. Je ziet mensen staan huilen, dat is vreselijk." 

Voor algemeen directeur Frank Hessing was het besluit om 'Zwaagdijk' te sluiten, een moeilijke. "De oorsprong van ons bedrijf ligt in West-Friesland. Mijn vader is achter het huis gestart met het snijden van groenten, die hij vervolgens op de fiets naar klanten in de buurt bracht."

Allesbehalve soepel

De reden voor de sluiting is een financiële. De vraag naar gesneden groenten neemt af, Hessing heeft last van inflatie en de start van het filiaal in Venlo verloopt allesbehalve vlekkeloos. Hessing is sinds 1992 gevestigd in Zwaagdijk. "Om als organisatie toekomstbestendig te worden, zijn we helaas genoodzaakt om afscheid te nemen van onze productielocatie in Zwaagdijk."

"Er werkten hier zo'n duizend mensen", weet Leeflang. "Zo'n 250 vaste personeelsleden en verder veel uitzendkrachten. Omdat het al een tijdje minder gaat, is dat aantal al minder geworden."

"Om als organisatie toekomstbestendig te worden, zijn we helaas genoodzaakt om afscheid te nemen van onze productielocatie in Zwaagdijk"

Frank Hessing - algemeen directeur Hessing

Kars Filmich uit Grootebroek werkt inmiddels zo'n jaar of 16 bij Hessing. "Ik zal ander werk moeten zoeken", zegt Filmich teleurgesteld. "Er moet toch brood op de plank komen." Het slechte nieuws komt uitgerekend op de dag dat hij 51 wordt. "Ik had wel een leuker verjaardagscadeau verwacht", klinkt het droog. 

Medewerkers van Hessing krijgen de mogelijkheid om naar het nieuwe filiaal in Venlo te verhuizen. Maar dat is voor lang niet iedereen een optie. "Ik kan niet mee naar Venlo. Ik heb mijn kinderen hier en mijn huis. Dat kan niet. Wat ik nu ga doen? Ik weet het even niet meer." 

Momenteel werkt Hessing een sociaal plan uit, waarin onder meer staat beschreven wat de medewerkers van mogen verwachten op financieel vlak en bij het vinden van een nieuwe baan. "Een grote groep collega’s is al zó lang loyaal aan ons bedrijf, dan is dit het minste wat we kunnen doen", aldus Frank Hessing.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]