Ga naar Content

Koperdieven leggen scheepvaart in de Zaan tot na het weekend lam

De Wilhelminasluis in Zaandam gaat niet meer open of dicht nadat koperdieven daar hun slag hebben geslagen. De sluis is al sinds woensdag gestremd en de reparaties gaan zeker vier dagen duren. De gemeente heeft aangifte gedaan van de koperdiefstal bij de politie.

Koperdieven leggen scheepvaart in de Zaan tot na het weekend lam - Foto: NH Media

Alles op de Beatrixbrug is kapot door de diefstal, laat de gemeente Zaanstad weten. De lantarenpalen, de camera's en de signaleringslichten. Ook de sluizen kunnen niet meer op afstand bediend worden. "Het Wilhelminacomplex bestaat uit de Beatrixbrug, de Wilhelminabrug en de Wilhelminasluis. Als een onderdeel uitvalt heeft dat ook gevolgen voor de andere onderdelen van het complex", aldus de gemeente. 

Ten tijde van de brutale roof lagen er twee schepen en een duwbak in de Wilhelminasluis. "Op het moment dat het koper werd gestolen, kon de sluis niet meer open en daardoor lagen de schepen gister overdag  'vast' in de sluis.", aldus een woordvoerder van Zaanstad. De sluis kon pas in de avond handmatig geopend worden waardoor de schepen verder konden varen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]