Ga naar Content

Eerste ijspret in Wervershoof: handjes op de rug of krabbelend achter een stoel

De één glijdt keurig met de handen op de rug over het ijs, terwijl de ander achter een stoel een ingewikkelde strijd voert met het evenwicht. IJsbaan De Noord in Wervershoof opende vandaag de deuren voor de jeugd, de volwassenen moeten nog minimaal een dag geduld hebben.

Schaatsen in Wervershoof - NH Nieuws

Sjaak Bakker ziet tevreden toe hoe jonge inwoners van Wervershoof hun weg vinden over het ijs dat rondom de Sjoerd Huisman piste ligt. "Voor sommigen is het de eerste kennismaking met ijs." Wijzend naar de ijsvloer: "Kijk, deze heeft aanleg. Dat zie je zo. Maar er zitten ook veel krabbelaars bij. Mooi toch?"

De ijsbaan is vandaag alleen beschikbaar voor de jeugd. "Kinderen kan wel, volwassenen nog niet. Ik was hier vanochtend om 10 uur. Ik heb een paar rondjes gereden, om te testen. Het ijs is 4,5 a 5 centimeter dik. Dat is voldoende. Maar om er veel volwassenen op te kunnen hebben, moet het nog iets dikker zijn. Wellicht dat dat morgen kan."

Sjaak Bakker van de ijsvereniging in Wervershoof - Foto: NH Media / Michiel Baas

Het schaatsen zit Bakker in het bloed. Hij is al bijna 60 jaar lid en was 25 jaar voorzitter van de plaatselijke ijsclub. "Veiligheid is belangrijk", zegt hij. "Vroeger zeiden we in het West-Fries ois kost mensevlois. Want als het niet veilig is, kun je verdrinken. Op de Groote Vliet zijn er ooit twee jongens verongelukt, toen ze onder het ijs kwamen." 

Die gedachten zijn woensdagmiddag ver weg. Gelukkig maar. Onder een heerlijk winterzonnetje geniet de jeugd volop van het ijs. Ouders kijken toe aan de kant hoe de kroost zich op het ijs vermaakt. Hopend dat ze een dag later zelf de ijzers onder kunnen binden. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]