Ga naar Content

Schaatskoorts: Lenie wil niet weten van ophouden met haar ‘schaatsruilbeurs’

Vanuit het schuurtje naast haar huis bedient Lenie Hugtenburg al bijna 50 jaar vele Haarlemse schaatsliefhebbers. Een hobby die wat uit de hand liep, maar voor haar geen moment als werk voelt. Al helemaal niet op pensioengerechtigde leeftijd.

Lenie Hugtenburg - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Lenie Hugtenburg weet het zeker: haar leeftijd wil ze echt niet noemen. "Straks denken de mensen nog dat ik oud ben." De trotse verhalen over haar afgestudeerde kleinzoon en het werk van haar kleindochter lichten ondertussen wel een klein tipje van de sluier op. 

Niet zo lang geleden heeft haar dochter stiekem de schaatsen van Lenie verkocht. Ze wilde niet dat haar moeder zou vallen op het ijs en iets zou breken. In de schuur aan het Liewegje in Haarlem heeft Lenie nog wel een grote voorraad schaatsen, maar ze heeft er vrede mee dat die alleen voor de klanten van haar winkeltje bestemd zijn.

Hoe het begon

Bijna vijftig jaar geleden startte Lenie haar ‘schaatsruilbeurs’ in datzelfde schuurtje. "Het was een koude winter. Hier om ons heen waren toen nog veel sloten. Ik wilde met mijn dochter het ijs op, maar haar schaatsen waren te klein geworden. Ze zat in de tweede klas van het gymnasium en nog midden in de groei."

"Ik besloot een ruilbeurs te organiseren, tot mijn verrassing stond mijn schuurtje vol"

Lenie Hugtenburg

"Nieuwe schaatsen waren prijzig en ik stelde mij voor dat andere ouders daar ook mee te maken hadden. Ik besloot een ruilbeurs te organiseren, de volgende avond al. Tot mijn verrassing kwamen er meer dan dertig personen op af en stond mijn schuurtje vol."

Lenie bleef werken als podoloog, maar een nieuwe, tweede carrière was geboren. Jaarlijks stort ze zich van half september tot begin april op de ruilbeurs. Er werden aanvankelijk alleen schaatsen geruild, na enkele jaren begon Lenie ook schaatsen van de bekende merken te verkopen.

Speciale politie

"Ik had al snel een grote klantenkring opgebouwd. Dat was ook de andere schaatsenverkopers in de stad opgevallen. Die hebben toen de speciale politie op mij af gestuurd. Ze hadden geen poot om op te staan. Ik was opgeleid als podoloog, dus kon goed advies geven. En ik stond netjes ingeschreven bij de Kamer van Koophandel."

Tekst loopt door onder de foto.

Schaatsruilbeurs van Lenie Hugtenburg - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Schaatsen slijpen werd als extra service toegevoegd. De drukte kon Lenie aan dankzij de hulp van haar man, tot hij in 2004 overleed. De laatste jaren springt Lenie’s dochter bij. "Dan zegt ze: ik kom even een uurtje helpen. Maar uiteindelijk staat ze hier ook de hele middag."

Hulp is ook dit weekend nodig. Achter de toonbank liggen zo’n tien paar schaatsen die afgelopen dagen zijn gebracht. Daarnaast staat een serieuze slijpmachine. "De schaatsen worden zaterdag opgehaald, dus die wil ik wel begin dit weekend geslepen hebben."

Trainingsbroek op de bank

De telefoon gaat, voor de zoveelste keer: "Nee, een afspraak maken is niet nodig. U bent van harte welkom. We zijn vanaf half twee open." Haar familie zegt de laatste tijd vaker dat ze er misschien maar eens mee moet stoppen. Lenie moet er niet aan denken. "Dan zit ik in trainingsbroek op de bank. Op deze manier heb ik lekker wat te doen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]